Vučić na prijemu u američkoj ambasadi u Beogradu

Vučić na prijemu u američkoj ambasadi u Beogradu

– Ambasada SAD u Srbiji sinoć je tradicionalnim svečanim prijemom obeležila nacionalni praznik SAD – Dan nezavisnosti, u znak sećanja na 4. jul 1776. godine kada je u Filadelfiji objavljena Deklaracija o nezavisnosti, a prijemu u rezidenciji ambasadora Kristofera Hila prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Obraćajući se zvanicama, američki ambasador Hil je naglasio da su tokom istorije i SAD i Srbija prošli kroz teške periode, ali da danas oseća podršku naroda i prepoznaje da jedino zajedno mogu ići napred i putem prosperiteta.

„Samo zajedničkim snagama možemo da stignemo daleko. U to ime želim da podignem čašu srpskog vina kako bih nazdravio našem prijateljstvu“, rekao je ambasador koji je govor započeo na srpskom jeziku.

On je dodao da, iako neka država može biti brža ukoliko se kreće sama, ona može dostići više ciljeve samo kada je u zajednici sa drugima.

„Uvek je bolje biti zajedno i ja osećam taj optimizam u srpskom narodu. Iako smo prošli teška vremena, Srbija danas razume svoj smer kojim želi da ide i mi želimo da budemo uz Srbiju, na njenom svakom koraku“, poručio je Hil.

On je dodao da američki i srpski narod imaju puno toga zajedničkog u kulturi čiji su nosioci mlađe generacije.

Hil se tokom govora dotakao reči jednog od osnivača i autora deklaracije o nezavisnosti Tomasa Džefersona i istakao da je on na samo tri stranice objasnio suštinska činjenica demokratije i dodao da su i nakon 248 godina te ideje i dalje žive i nešto za čim svi mi težimo.

Na početku ceremonije, američki marinci svečano su predali zastavu SAD ambasadoru Hilu, koji je organizator svečanosti zajedno sa suprugom Džuli, a potom su izvedene himne dve zemlje.

Proslavi dana nezavisnosti SAD prisustvovali su i premijer Vlade Srbije Miloš Vučević kao i ministri Siniša Mali, Dubravka Đedović Handanović, Ivica Dačić, Marko Ðurić, Bratislav Gašić, Goran Vesić, Slavica Đukić Dejanović, Novica Tončev, Dejan Ristić, Usame Zukorlić, Tomislav Momirović, Maja Popović, kao i direktora Bezbednosno-informativne agencije Vladimir Orlić kao i generalnii direktor MTS-a Vladimir Lučić.

(Tanjug) Foto: Tanjug

CATEGORIES
Share This