Lažne oglase za posao ima 3 od 10 kompanija: Zašto ih objavljuju i kako možete da ih prepoznate

Lažne oglase za posao ima 3 od 10 kompanija: Zašto ih objavljuju i kako možete da ih prepoznate

Lažni oglasi za posao se umnožavaju na internetu, a sve više kompanija priznaje da objavljuje nova radna mjesta koja izgledaju realno, a koja zapravo ne postoje.

Četrdeset procenata kompanija reklo je da su ove godine objavile lažni spisak poslova, prema istraživanju sprovedenom u maju o 650 menadžera za zapošljavanje sa sajta Resume Builder. Prema istraživanju, tri od 10 kompanija trenutno ima lažne oglase na svojim sajtovima ili na oglasnim tablama.

Za razliku od prevara u kojima kriminalci nastoje da dobiju lične podatke kandidata, i sami menadžeri za zapošljavanje često stoje iza ovih „poslova duhova“. Dok sedam od 10 menadžera za zapošljavanje kaže da vjeruje da je ova praksa moralno prihvatljiva i korisna za poslovanje, ona komplikuje traženje posla radnicima, a takođe može narušiti njihovo povjerenje u kompanije.

-To nije nešto novo, ali je podignuto na potpuno novi nivo od onoga što vidimo. To je veoma zabrinjavajuće, i oni to rade kako bi stvorili određeni utisak na svijet i svoje interne zaposlene. Ali riječ ‘lažna’ ne bi trebalo da se primjenjuje nigdje u procesu zapošljavanja – rekla je glavna savjetnica za karijeru u Resume Builder Stejsi Haler.

Menadžeri za zapošljavanje rekli su Resume Builder odjeljenjima za ljudske resurse svojih kompanija, višim menadžerima i rukovodiocima i, u nekoliko slučajeva, investitori ili konsultanti su smislili lažne šeme poslova. Od kompanija koje su se bavile praksom, 45% je objavilo između jednog do pet lažnih oglasa za posao; 19% objavljeno 10; 11% je objavilo 50; 10% objavljeno 25; a 13% je objavilo 75 ili više. Uloge su obuhvatale sve nivoe, od početnih do poslova na izvršnom nivou.

„Bolje da radiš više“

Prema istraživanju, kompanije gaje nekoliko motiva za objavljivanje obmanjujućih oglasa. Prvo, neki imaju za cilj da navedu trenutne zaposlene da pomisle da posao ne samo da raste, već i da se trude da zaposle više radnika i ublaže postojeće opterećenje. U nekim slučajevima, menadžeri za zapošljavanje rekli su da je njihov cilj da signaliziraju trenutnim zaposlenima da su zamjenljivi.

Skoro 60 odsto anketiranih kompanija reklo je da prikupljaju biografije kako bi ih zadržali za kasniji datum, bez namjere da odmah zaposle nekoga, piše CBS News.

-Oni to mogu učiniti da bi sugerisali da zapošljavaju, tako da ako ste već njihov radnik, pomislićete: ‘Oslobodićemo vas posla’“. To takođe može biti način da se kaže: ‘Mi smo kompanija koja raste.’ Takođe, to bi mogao biti način da se kaže: ‘Tražimo radnike da vas zamjenimo, pa je bolje da radite više’ – rekla je ona.

Što se tiče menadžera za zapošljavanje, većina kaže da moralno sumnjiva taktika funkcioniše. Skoro 70 odsto njih je reklo da je objavljivanje lažnih oglasa za posao povećalo prihod. Šezdeset pet odsto je reklo da oglasi za posao imaju pozitivan uticaj na moral, a 77 odsto je izjavilo da je produktivnost među radnicima povećana.

Porast ovakvih objava mogao bi objasniti zašto toliko ljudi koji traže posao kažu da im se nikad nisu javili regruteri nakon što su poslali svoje biografije. Međutim, neke kompanije ulažu velike napore da nastave sa varkom, čak idu toliko daleko da intervjuišu kandidate za lažne poslove.

Skoro 40 odsto kompanija je reklo da su uvijek kontaktirali kandidate koji su se prijavili za lažne pozicije. Od tih kompanija, 85 odsto je reklo da su čak intervjuisali kandidate. Četrdeset pet procenata kompanija kaže da su ponekad kontaktirali kandidate, a 17 odsto rijetko ili nikada.

Možete li uočiti lažni oglas za posao?

Može biti teško napraviti razliku između pravih i lažnih oglasa, posebno kada kompanija odluči da prođe i kroz zabludu intervjuisanja kandidata. Čak i ako menadžer za zapošljavanje čuva vaš CV u arhivi, možda za kasniju referencu, objava se smatra lažnom ako kompanija nema namjeru da odmah popuni tu poziciju.

Agencije
CATEGORIES
Share This