Velika Crnogorka: Ko je prva dama kavačkog klana?

Velika Crnogorka: Ko je prva dama kavačkog klana?

Prva dama kavačkog klana pucala iz pištolja da bi spasla muža, iz Višeg suda u Podgorici ukraden njen telefon, a imala je sukob i sa vođom škaljaraca…

Vođa kavačkog klana, Radoje Zvicer, godinama se nalazi u bjekstvu, jer ga državni organi Crne Gore potražuju zbog najtežih krivičnih djela. Za to vrijeme, njegova supruga Tamara nerijetko osvane u medijima, a posljednji put je pomenuta kada je iz depoa Višeg suda u Podgorici ukraden njen mobilni telefon.

Naime, početkom septembra 2023. godine, nekoliko osoba je upalo u depo Višeg suda u Podgorici tako što su iskopali podzemni prolaz i iz njega uzeli brojne dokaze, među kojima je navodno i telefon prve dame kavačkog klana.

Ukraden je i jedan od pištolja koji su oduzeti od pripadnika kriminalne grupe koja je odgovorna za pokušaj ubistva novinarke, Olivere Lakić.

Ekipa kradljivaca je odnijela i pištolj – dokaz iz predmeta protiv optuženih za planiranje ubistva vođa kriminalne grupe i Beograđana, Veljka Belivuka, i, Marka Miljkovića.

Popisom je utvrđeno da nedostaje ukupno 19 pištolja i pušaka, izvjesna količina droge i još desetak mobilnih telefona.

“Oni su veliki Crnogorci i za Crnu Goru do groba”

Tamarin suprug, Radoje Zvicer, angažovao je saradnike iz policije Crne Gore da omoguće njegovoj supruzi dobijanje dozvole za oružje i da je izbrišu sa liste bezbjednosno interesantnih osoba. Taj zadatak preuzeo je tadašnji neformalni vođa policijskog Tima za operativnu podršku, Petar Lazović, kontaktirajući više osoba kako bi izašao u susret odbjeglom Kotoraninu.

– Profesore kako ste, imam jednu molbu za Vas, jer imam slobodu. Tamara Zvicer, žena ovog Zvicera što je ranjen u Ukrajini skoro, je dole kod Banićevića podnijela zahtjev za nabavku oružja (‘oće da ima u kući regularan pištolj, uliva joj sigurnost) i sad su je odbili, nema smetnji osim što mu je žena, a ne bi bila jedina koja je to dobila, desetine ima. Pa bi podnijela zahtjev opet, a Vi da pomognete, da kažete Goranu da joj odobri, jer nemam slobodu sa njim. Oni su veliki Crnogorci i za Crnu Goru do groba – piše u poruci koju je Lazović poslao Mašuloviću.

Posljednja fotografija

Posljednja fotografija Tamare Zvicer isplivala je u novembru 2023. godine kada je bila na porodičnom putovanju sa djecom u Diznilendu.

Prije toga, jedna od Zvicerovih kćerki je na društvenoj mreži objavila fotografiju sa majkom.

– Majkica – napisala je ona i pored dodala emotikon srca.

U pozadini se čuje pjesma poznatih izvođača Jale i Bube sa karakterističnim stihovima: “A noćas mi samoća došla je u posjetu, a miris tvoj mi se uvukô u postelju, ove noći prijete, hoće da me opeknu”.

Ovaj snimak se pojavio nepunih 48 časova nakon što je u medijima objavljena informacija da je Radoje Zvicer ubijen u Panami, a samo čas vremena prije zvanične potvrde da navedeni ubijeni muškarac ipak nije vođa ozloglašenog kavačkog klana.

Mužu spasila život

Javnost je za Tamaru prvi put čula kad je u Ukrajini pucala na napadače svog muža i tako mu spasila život.

Filmska scena dogodila se 25. maja 2020. godine u Kijevu kada su pripadnici suprotstavljenog škaljarskog klana pokušali da likvidiraju Zvicera koji se u Ukrajini skrivao sa porodicom duže vremena.

Radoje Zvicer napadnut je u blizini zgrade u kojoj je stanovao sa porodicom. Na ulici se zaustavio “smart” iz koga je istrčalo nekoliko napadača i otvorilo vatru. Pogođen sa nekoliko hitaca, Zvicer je pao na zemlju.

Ovaj napad Zvicer sigurno ne bi preživio da sa ulaznih vrata zgrade njegova supruga nije iznenadila napadače i zapucala.

Iako su sigurnosne kamere zgrade snimile Tamaru Zvicer kako repetira pištolj, ovo oružje nikada nije pronađeno.

Spasava i imovinu

Tamari Zvicer je 2022. godine blokiran bankovni račun i obustavljena isplata 133.473 evra za koje se sumnja da su stečeni kriminalnim aktivnostima.

Rješenjem suda, osim Tamari Zvicer, blokirana je imovina Emi Petrović – nepokretnosti u kotorskom naselju Škaljari za koje se sumnja da potiču od nezakonito stečenog novca.

Tamara se tereti da je htjela fiktivno da prevede stan na Emu, odnosno da prikaže kao da joj ga je prodala. To je, kako se sumnja, učinila kako bi izbjegla oduzimanje imovine ukoliko dođe do finansijske istrage.

Sudija za istrage Višeg suda, Suzana Mugoša, je 22. juna prihvatila prijedlog Specijalnog tužilaštva i privremeno blokirala imovinu Zvicer i Petrović protiv kojih je pokrenut krivični postupak za utaju poreza i doprinosa i pranje novca.

Odlukom suda banci je naloženo da uskrati isplatu 100.000 i 33.473 evra za koje se određuje privremena mjera obezbjeđenja, a koja se odnosi na obustavu sumnjivih transakcija na dva računa Zvicer.

Takođe, katastru nepokretnosti je naloženo da po osnovu privremene mjere obezbjeđenja sačini zabilješku zabrane raspolaganja nad poslovnim prostorom od 72 metra kvadratna sa dvorištem od 188 metra kvadratna u kotorskom naselju Škaljari, upisani na ime Petrović.

Vukotić je nazvao nesrećnom ženom

Prije nekoliko godina Tamara Zvicer je optužila vođu suprotstavljenog škaljarskog klana, Jovana Vukotića, da joj je preprečio put u kotorskom naselju Dobrota i pucao u njeno vozilo.

Međutim, ove optužbe protiv Vukotića su odbačene nakon što su policija i tužilaštvo pribavili dokaze koji su potvrdili izjavu Vukotića da za vrijeme navodnog napada na Tamaru Zvicer nije bio u Crnoj Gori.

– Pored svih prljavština koje mi pakuju već neko vrijeme, ovo je najbolesnija. Dojučerašnji poznanici i prijatelji, od kojih neki vrlo bliski, u saradnji sa ženom Radoja Zvicera, Tamarom, pokušavaju da lažnim svjedočenjem kreiraju predmet – da sam 23. maja bio u Kotoru i pokušao da ubijem tu nesrećnu ženu – rekao je Vukotić i dodao da je “potpala pod okrilje takozvanog kavačkog klana”.

Vukotić je ovaj intervju dao nakon što je u decembru 2016. godine teško povrijeđen njegov prijatelj i tjelohranitelj, Marko Martinović, kada je eksplodirala bomba koja je bila namijenjena njegovom bratu, Igoru Vukotiću, ali se osvrnuo i na optužbe da je pucao na Tamaru Zvicer, koje su u međuvremenu odbačene, piše Blic.

– Zbog ličnih kodeksa i ranijih odnosa sa familijom Zvicer, neću ići istom linijom mržnje i podnositi kontratužbu za lažno prijavljivanje, ali ih upozoravam da ne ulaze u ove bolesne spletke. Poslije svih loših stvari treba ostati čovjek, a mi ćemo se i dalje držati naših principa, jer je kasno da sada skrenemo sa puta – naveo je Vukotić tada.

(Blic) Foto: društvene mreže/MUP CG

CATEGORIES
Share This