Julski upisni rok završen, ima još mjesta za brucoše

Julski upisni rok završen, ima još mjesta za brucoše

Od akademske 2012/2013. do 2022/2023. godine Republika Srpska je ostala bez skoro 18 000 studenata. Julski upisni rok je završen, a sa banjalučkog Univerziteta kažu da se situacija polako popravlja.

Najveće interesovanje vladalo je za psihologiju na Filozofskom fakultetu, Medicinski fakultet, Akademiju umjetnosti, Elektrotehnički, Pravni i Ekonomski fakultet. Studenti koji su položili prijemni ispit na banjalučkim fakultetima, a nisu se našli na kvoti za upis dobiće drugu mogućnost.

„Ako su položili prijemni, a nisu mogli upisati fakultet, daje im se prilika da upišu neki drugi studijski program. Bez ponovnog polaganja prijemnog ispita. Ako ste bili na prijemnom ispitu na Pravnom, a niste bili na kvoti za upis, imate mogućnost da upišete npr. Filozofski fakultet ili neki drugi gdje je ostalo slobodnih budžetskih mjesta“, kaže Dario Stanković, viši stručni saradnik za odnose sa javnošću banjalučkog Univerzitet

Za neke odsjeke na Filozofskom, Prirodno-matematičkom ili Fakultetu političkih nauka nije vladala velika zainteresovanost. To potvrđuje podatak da su odsjeci, kao što je filozofija, sociologija ili biologija upisali tek po nekoliko studenata.

Ovaj negativni trend nastaje zbog ekonomskih razloga, ali i nedostatka komunikacije sa srednjoškolcima.

„Ako učenici u srednjim školama nemaju dovoljno prilike da se upoznaju sa nekim predmetima iz oblasti humanističkih ili prirodnih nauka, na način koji je stimulativan, mala je vjerovatnoća da že se odlučiti za studije iz tih oblasti“, kaže Mirjana Čeko, sociolog,

Velika zainteresovanost je vladala za Akademiju umjetnosti, koja ima zahtjevan i specifičan prijemni ispit, a od ove akademske godine i nove odsjeke.

„U okviru programa Dramskih umjetnosti imamo novo usmjerenje, snimanje i dizajn zvuka, a imamo interdisciplinarni program, to je Dizajn enterijera. Prvo usmjerenje nam je nedostajalo na filmskom odsjeku kako bi imali sva zanimanja, koja su potrebna za proizvodnju filmskog djela“, kazala je Dragana Purković Macan, dekan AUBL.

Na banjalučkim fakultetima ispite polagalo je 2 065 studenata, a plan Univerziteta je da upiše 2 640 studenata. Prijemni ispiti za drugi upsini rok održaće se početkom septembra.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This