U poziciji smo da treba da mijenjamo zakone i navike

U poziciji smo da treba da mijenjamo zakone i navike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbiju sve veća lenjost po pitanju iskopavanja uglja, neophodnost da se odričemo fosilnih goriva, nuklearne energije, zelene energije staviti u poziciju da će morati da menja zakonske norme i navike

On je, uoči početka Međunarodnog samita za nuklearnu energiju u Briselu, rekao i da će Srbija morati i da dovodi ljude iz inostranstva jer nema dovoljno stručnjaka u toj oblasti.
„Danas je važno da mi razumemo u kolikom smo zaostatku i kako smo pogrešne odluke donosili u prethodnih 35 i 40 godina i značaj koji se pridaje ovom samitu nama ukazuje na to koliko će nam struja nedostajati u budućnosti. Da to pojednostavimo – bez nuklearne energije mi nećemo biti u stanju da preživimo i dolazak veštačke inteligencije, ni električnih automobila“, rekao je Vučić.
On je ukazao i na sve veći značaj zelene energije.
„Naša sve veća lenjost po pitanju iskopavanja otkrivki uglja, neophodnost da se odričemo fosilnih goriva, nuklearne energije, zelene energije i sve drugo nas stavlja u poziciju da ćemo morati da menjamo naše zakonske norme, da ćemo morati istovremeno da menjamo naše navike, ali da ćemo morati i da dovodimo ljude naše iz inostranstva, jer nemamo dovoljno broj stručnih ljudi“, rekao je Vučić.
On je naglasio da ćemo morati da obezbedimo značajne finansijske sredstva u budućnosti, da bismo sve to mogli da napravimo.
Na prvom samitu o nuklearnoj energiji u Briselu, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija, učestvovaće i predsednik  Vučić.
Prvi put na takvom samitu okupiće se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici  industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.
Svetski lideri će se okupiti u Briselu kako bi istakli ulogu nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja.
(Tanjug) Foto: Tanjug
CATEGORIES
Share This