Počinje samit lidera EU, očekuje se odluka o BiH

Počinje samit lidera EU, očekuje se odluka o BiH

U Briselu danas počinje dvodnevni samit Evropskog saveta tokom kojeg će lideri EU razgovarati o politici proširenja Evropske unije, a očekuje se da će doneti odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH.

Kako se navodi u agendi za samit Evropskog saveta, kada je reč o politici proširenja, lideri EU razgovaraće o najnovijem razvoju događaja u BiH, Ukrajini i Moldaviji.

Na agendi Evropskog saveta naći će se, između ostalog, i pitanja bezbednosti i odbrane, podrške Ukrajini, spoljnih poslova i poljoprivrede.

U pozivnom pismu predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel predložio je da lideri EU razmotre pripreme za proširenje i reforme, imajući u vidu, kako je naglasio, da ta dva pravca moraju da napreduju paralelno kako bi se osiguralo da i buduće države članice i EU budu spremne do trenutka pristupanja.

Kada je reč o ratu u Ukrajini, Mišel je upozorio da se  EU suočava sa „odlučujućim momentom“ i naveo je da je glavni zadatak da se brzo pruži vojna pomoć Ukrajini, ali i brza nabavka i isporuka municije, na osnovu nedavnih inicijativa poput češke inicijative.

„Ovaj Evropski savet biće prilika da se ti napori ojačaju i ubrzaju. Pored toga, moramo se usredsrediti na efikasnu primenu i sprovođenje naših sankcija, kao i na unapređenje naših napora na korišćenju neočekivanog profita od nepokretne imovine“, naveo je Mišel.

Ocenio je i da je vreme za promenu paradigme u odnosu na bezbednost i odbranu Evrope.

„Sada kada se suočavamo sa najvećom bezbednosnom pretnjom od Drugog svetskog rata, krajnje je vreme da preduzmemo radikalne i konkretne korake da budemo spremni za odbranu i da ekonomiju EU postavimo na ‘ratne temelje’. To znači da trošite više i kupujete više zajedno, a time i efikasnije. Moramo i da pomognemo odbrambenoj industriji da pristupi privatnim i javnim fondovima i da smanji regulatorna opterećenja i barijere“, naveo je Mišel.

Evropska komisija ranije ovog meseca preporučila je da se odobri početak pregovora sa BiH, koja ima status kandidata za punopravno članstvo od decembra 2022. godine.

(Tanjuig) Foto: Agencije/Ilustracija

CATEGORIES
Share This