Šta je Ana Brnabić morala danas da objasni Nijemcima

Šta je Ana Brnabić morala danas da objasni Nijemcima

Brnabić je ocenila da, kada je reč o Deklaraciji sa Svesrpskog sabora, Nemačka na to gleda jednostrano, imajući u vidu ukupnu situaciju u BiH, kao na separatističke namere, i da nažalost ne vidi ništa drugo u čitavoj kompleksnoj situaciji.

– Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić rekla je danas da je na svim sastancima u Berlinu čula samo jasan stav Nemačke da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti formirana.

„Stav Nemačke je da Briselski  sporazum mora da se implementira, da je bilo dosta kašnjenja, kao i da ZSO mora biti uvek prva na dnevnom redu. Nadam se da će to da se pokaže u praksi u neko dogledno vreme, iako se sa tim kasni više od 11 godina“, rekla je Brnabić novinarima u Berlinu.

Brnabić je ocenila da, kada je reč o Deklaraciji sa Svesrpskog sabora, Nemačka na to gleda jednostrano, imajući u vidu ukupnu situaciju u BiH, kao na separatističke namere  Republike Srpske i Milorada Dodika, i da nažalost ne vidi ništa drugo u čitavoj kompleksnoj situaciji.

 „Treba objasniti da Deklaracija koju smo usvojili na Svetosrpskom saboru, pre svega poziva na mir, stabilnost, poštovanje svih žrtava ratova u BiH. I takođe to je Deklaracija koja poziva na poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dejtonski mirovni sporazum govori o BiH kao državi sa dva entiteta – Federacijom BiH i Republikom Srpskom i tri konstitutivna naroda i Predsedništvu koje se sastoji od tri člana koje mora da se konsultuje o svim pitanjima spoljne politike BiH“, rekla je Brnabić.

Kako je dodala, Republika Srbija je jedna od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, uvek stoji uz Dejtonski mirovni sporazum i traži puno poštovanja istog“, rekla je Brnabić.

 Ona dodaje da se upravo to ne čuje često u Nemačkoj i da su zbog toga upravo ovakvi sastanci neophodni.

 „Da otvorimo sve te teme bez ikakvog straha i zaziranja od teških tema i da stavimo sve karte na sto i da objasnimo. Srbija nema šta da krije. Srbija treba da bude ponosna na sve ono što smo uradili. Na kraju i za regionalnu mir, stabilnost i povezanost. Tako da sam se trudila da istaknem te aspekte“, dodala je Brnabić.

(Tanjug) Foto: Tanjug

CATEGORIES
Share This