Si Điping 7. maja dolazi u zvaničnu posjetu Srbiji

Si Điping 7. maja dolazi u zvaničnu posjetu Srbiji

– Kineska agencija Sinhua prenela je vest da će predsednik Kine Si Đinping posetiti Francusku, Srbiju i Mađarsku od 5. do 10. maja.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine dodao je da se Kina raduje prilici da učvrsti i unapredi „gvozdeno prijateljstvo“ sa Srbijom 7. i 8. maja, prenosi Rojters.

On je takođe rekao da će Si razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučicem o bilateralnim odnosima i unapređenju odnosa Kine i Srbije.

Dodao je i da su bilateralni odnosi sa Francuskom zadržali dobar zamah rasta, a obe zemlje su imale stratešku komunikaciju i praktičnu saradnju.

„Kina se raduje saradnji sa Francuskom na daljem jačanju političkog međusobnog poverenja, solidarnosti i saradnje“, rekao je portparol.

Pres služba predsednika Srbije saopštila je da će predsednik Kine Si Đinping u utorak 7. i sredu, 8. maja u zvaničnoj poseti Srbiji, a ugostiće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Si je poslednji put boravio u poseti Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma Pojas i put, kada je potpisan sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine.

Najavljujući posetu kineskog predsednika, Vučić je rekao da je Si jedan od   najznačajnijih svetskih lidera i naš iskreni prijatelj kojeg želimo da dočekamo u najboljoj atmosferi i na najlepši mogući način.

(Tanjug) Foto: RTS

CATEGORIES
Share This