Ruska carska legija truje Srbiju

Ruska carska legija truje Srbiju

„Blic“ istražuje grupe Rusa i Srba koje šire Putinov uticaj! Prvi dio: Krvave ruke „Ruskog imperijalnog pokreta“ i specijalne veze sa ovom grupom srpskih ekstremista.

Ko su Rusi i Srbi koji, pozivajući se na bratske veze dva naroda, pravoslavlje, humanitarnu pomoć… godinama prave specijalne veze u Srbiji i danas su praktično deo paralelnih struktura Kremlja preko kojih se vrši takozvani meki uticaj na našu državu?

Srbija je nebrojeno puta završila u izveštajima stranih medija i zvaničnih evropskih tela kao država u kojoj je ruski uticaj izuzetno jak. Mitinzi podrške Kremlju i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, grafiti kojima se veliča paravojno-teroristička grupa Vagner, osnivanje rusko-srpskih društava… samo su deo sprovedenih akcija u poslednje vreme.

Ali kada se raščisti vazduh od te dimne zavese, ostaje pitanje: koliko ljudi profesionalno učestvuje u celoj ovoj rusko-srpskoj priči? U otežanim uslovima, jer su ruski izvori poprilično zatvoreni, “Blic” objavljuje dosad malo poznate podatke o građanima Rusije i Srbije čiji je zadatak širenje uticaja Kremlja i stvaranje tenzija u Srbiji.

Jedinstveno za sve učesnike sa ruske strane je da izbegavaju da ih van Rusije zvanično povezuju sa zloglasnom Vagner grupom. Ispostavlja se da su pojedini akteri već duže u priči, ali su neki od njih sa ratom u Ukrajini osnovali nove organizacije, koje su podgrupe Vagnera.

Jedan deo ruskih organizacija koje su u vezi sa pojedinim pokretima u Srbiji su militantne i imaju svoja „vojna krila“. Drugi deo uticaj i ideje Kremlja šire na društvenim mrežama i mogu se opisati kao „sajber Vagner“.

Deo retorike Kremlja jeste da je agresija na Ukrajinu zapravo “borba protiv fašizma”. Kremlj, međutim, krije da se u sklopu ruskih vojnih snaga bore rasističke, neonacističke i ekstremno desničarske grupe, a jedna od najbitnijih je “Ruski imperijalni pokret”, koji unutar sebe ima vojni deo nazvan “Ruski carski pokret” ili “Ruska carska legija”.

Šef vojnog krila zove se Denis Valjulovič Garijev, koji se putem mreža obraća istomišljenicima u Srbiji i održava blizak kontakt sa “Srbskom akcijom”.

Paravojna organizacija “Ruski imperijalni pokret” obučava plaćenike i dobrovljce za borbu više od 10 godina, a sada regrutuju i za ratište u Ukrajini. Prema dostupnim podacima, u Sankt Peterburgu od ranije imaju dva objekta za obuku za operacije u šumi i urbanim sredinama, za upotrebu taktičkog oružja i borbu prsa u prsa.

Iako je pokret veoma aktivan od 2002. godine, kada ga je osnovao Stanislav Vorobjov (rođen 2. 6. 1960.), ova organizacija, a posebno njen vojni deo i vođa Garijev, shvaćeni su kao globalna pretnja tek 2016. godine.

Dvojica optuženih (levo na slici) učestvovala su na paravojnom kursu u Rusiji. Slika iz policijskog preliminarnog uviđaja

Krvavi počeci u Švedskoj

Te 2016. godine, u avgustu, dvojica Šveđana posetila su Sankt Peterburg i prošli 11 dana obuke upravo kod Garijeva. Nekoliko meseci kasnije, ta dvojica Šveđana i još jedna osoba izveli su seriju terorističkih napada u švedskom gradu Geteborgu.

Najpre su u novembru 2016. detonirali bombu ispred jednog kafića, a dva meseca kasnije bombardovali su migrantski centar, teško ranivši jednu osobu. Tri nedelje posle toga postavili su još jednu bombu u izbeglički kamp.

Švedske vlasti su ih uhapsile, suđeno im je i proglašeni su krivim. Tužilac koji je vodio slučaj optužio je “Ruski imperijalni pokret” da ih je radikalizovao i pripremio za napade.

Obuka prostorije Ruskog imperijalnog pokreta

“Učimo kako da ubijamo!”

– Danas deci u vrtiću svi govore: “Ne budite toliko agresivni, budite pametniji”. Takav stav ih pretvara u neagresivno povrće! – pričao je 2017. godine Denis Garijev podrugljivim glasom.

Obuka “kadeta”, kako ih Garijev naziva, traje nedelju dana po 12 sati dnevno. U reportaži koja je pisana o njegovim vojno-patriotskim klubovima, Garijev se ovako obraća polaznicima u svom centru za obuku:

– Učimo kako da ubijamo! Nadamo se da nikada nećemo doći u situaciju da naudimo živom biću. Ali ako se to desi, bićemo spremni!

O privatnom životu Garijeva nema mnogo dostupnih podataka. Na pojedinim dokumentima razlikuje se dan rođenja, 3. ili 13. mart 1978. godine, Habarovska oblast. Diplomirao je istoriju na univerzitetu u Sankt Peterburgu, a u ovom gradu ima prijavljenu adresu. Bio je isprva u ruskoj vojsci, a s prvim danima sukoba je na istoku Ukrajine, još u vreme oružanih dejstava 2014. godine. Trenira dobrovoljce koji se bore u Lugansku i Donbasu.

Deo obuke Ruski imperijalni pokret

Politički stavovi Garijeva promenili su se od početka agresije na Ukrajinu. Prema dostupnim informacijama, prethodno je kritikovao Putina, tvrdio da je ruska vlast korumpirana i pozivao u rat “sa ili bez Putina”. Sada je, međutim, glavni “carski legionar” utihnuo sa kritikama ruskog predsednika.

Tramp ih označio kao „međunarodne teroriste“

Aprila 2020. američke vlasti su zvanično klasifikovale “Ruski imperijalni pokret” kao međunarodne teroriste, i to u vreme administracije tadašnjeg predsednika Donalda Trampa. Pre sadašnje invazije na Ukrajinu RIP je označen kao “teroristička grupa koja obučava neonaciste i bele rase i igra istaknutu ulogu u pokušaju da ujedini istomišljenike u Evropi i Americi u zajednički front protiv svih koje ocene kao neprijatelja”.

Trojica šefova RIP su takođe na spisku terorista: Stanislav Anatoljevič Vorobjev, Denis Valjulovič Garijev i Nikolaj Nikolajevič Truščalov. Pod sankcije EU padaju tek sa ratom u Ukrajini, 16. decembra 2022, a pod sankcije Švajcarske 21. decembra 2022. godine.

“Carska legija” i “Srbska akcija”

Aktivno se “Ruskim imperijalnim pokretom” bavila i nemačka obaveštajna služba (BND). Taj izveštaj BND na sedam strana objavio je “Špigl” i u njemu piše da je vojno krilo “Ruskog imperijalnog pokreta” – “Ruska imperijalna legija” – “belačka organizacija s ciljem ponovnog uspostavljanja ruskog carstva”.

U izveštaju BND navodi se i mreža ekstremističkih organizacija širom sveta sa kojima je “Legija” u kontaktu i pominje se veza sa jednom organizacijom u Srbiji, neofašističkom “Srbskom akcijom”.

U Srbiji se kao ekstremistička grupa najčešće pominju “Narodne patrole”, a “Srbska akcija” je manje poznata domaćoj javnosti i nema lice koje se predstavlja kao vođa. Ocenjena je kao klerofašistička organizacija, a njeni članovi su putovali u Sankt Petersburg na poziv “Ruskog imperijalnog pokreta”.

Vrh “Srbske akcije” čine obrazovanija lica nego što je to slučaj sa ostalim organizacijama, a imaju i svoju izdavačku delatnost.

– Mi, ruski patrioti i nacionalisti, molimo naš bratski srpski narod za podršku – poruka je Garijeva koju prenosi “Srbska akcija”.

Garijev šalje ovakve i slične poruke iz prostorije u kojoj je istaknuta fotografija haškog optuženika Ratka Mladića.

– Rusi su se uvek zalagali za ujedinjenje Srba, vraćanje Kosova i drugih srpskih zemalja u okvir Srbije i očekujem da nas srpski narod podrži u borbi za ujedinjenje – poručuje Garijev.

Zajedničke akcije

Veza “Carske legije” i “Srbske akcije” je vidljiva i kroz neke konkretne akcije. Tako su se novembra 2021. pristalice RIP okupile ispred zgrade Ambasade BiH u Moskvi u znak podrške Ratku Mladiću. Istovremeno, “Srbska akcija” održava skup ispred ambasade Ukrajine u Beogradu. Organizatori tada navode da su se okupili “na inicijativu RIP kako bi podržali Ruse u Donbasu”.

Poruke koje Garijev šalje Srbiji objavljuju se na sajtu “Srbske akcije”.

– Hoću da vam se zahvalim za moralnu pomoć, za sjajne grafite koje ste nacrtali u Beogradu, i drago nam je što su to uradili upravo Srbi. (…) Već tri meseca naš odred, Carska legija, ratuje u Donbasu. Aktivno smo učestvovali u najžešćim borbama i imamo mnogo uspeha. (…) Naš odred je korišćen u raznim predelima i delikatnim poduhvatima, može se reći kao jedinica za specijalne namene… Zato još jednom, mnogo vam hvala za vašu pomoć, vašu podršku! – poručuje Garijev pristalicama u Srbiji.

Blic

CATEGORIES
Share This