Rio Tinto kreće u najveći svjetski rudarski projekat

Rio Tinto kreće u najveći svjetski rudarski projekat

Najveći svjetski rudarski projekat vrijedan 20 milijardi dolara počeće ove godine nakon 27-godišnjeg čekanja praćenog neuspjesima i skandalima.

Projekat podrazumijeva vađenje gvožđa, željezničke konstrukcije i luke u udaljenom dijelu zapadne Afrike.

Kompanija Rio Tinto prvi put je obezbijedila dozvolu za istraživanje u planinama Simandu u jugoistočnoj Gvineji, 550 km od primorske prijestonice, još 1997.

Od tada je zemlja sa 13 miliona stanovnika imala dva državna udara, četiri šefa država i tri kruga predsjedničkih izbora, piše Financial Times.

U isto vrijeme, Rio Tinto je imao šest izvršnih direktora, izgubio je polovinu licence, vodio dugotrajne sudske bitke sa nekoliko korporativnih rivala, riješio optužbe za korupciju sa američkim vlastima i čak je pokušao da potpuno izađe iz projekta, samo da bi prodaja propala.

Projekat u Gvineji je preskup za bilo koju drugu rudarsku kompaniju da bi se samostalno razvijao, a ovaj je partnerstvo između Rio Tinta, gvinejske vlade i najmanje sedam drugih kompanija, uključujući pet iz Kine.

Predviđa se da će udio kompanije Rio Tinto u ukupnim troškovima biti 6,2 milijarde dolara.

Ruda koju Rio Tinto planira da vadi ima prosječan sadržaj gvožđa veći od 65 odsto, među najvišima na svijetu i nazivaju ga „kavijarom rude gvožđa“, prenosi Bonitet.com.

(Agencije) Foto:Bonitet.com

CATEGORIES
Share This