„Nikada nismo imali ovakvu situaciju“ Poznato ko bi mogao da napravi veliku razliku na izborima u Beogradu

„Nikada nismo imali ovakvu situaciju“ Poznato ko bi mogao da napravi veliku razliku na izborima u Beogradu

I najveća dilema oko novih izbora u Beogradu je razbijena – na birališta se izlazi 2. juna, a skoro tri mjeseca kampanje daje svim učesnicima šansu da se ustroje, isplaniraju aktivnosti i odaberu strategiju.

Istina, smatra se i da više ide na ruku opoziciji jer im daje više vremena za organizaciju, ali i da će u prednosti biti oni koji će se baviti usko ljudskim temama.

Koalicija koja trenutno vodi prestonicu tražila je da se novi izbori održe 28. aprila, opozicija što kasniji termin, a nedoumice je prije dva dana razbio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, objavom da će izbori biti održani početkom juna.

– Smatram da je za zemlju najbolje da umirimo strasti – obrazložio je Vučić.

Time je, kako kaže Dejan Bursać sa Fakulteta političkih nauka, opozicija dobila više jer dobiti još mjesec i po koje će moći da utroše na kampanju i za organizacione stvari.

– Svi smo svjesni da opozicija ima vrlo limitirane kapacitete i da je njima svaka nova kampanja problem jer prije svega treba da se usklade i dogovore. Takav je slučaj jer se radi o više stranaka, a ne kao u slučaju Srpske napredne stranke (SNS) o jednom predominantnom akteru koji onda ustroji sve oko sebe. Ovdje se radi o više jednakih aktera koji treba da ispregovaraju, odluče kandidata za gradonačelnika, a onda i proceduralne stvari kao što su prikupljanje potpisa, obuku kontrolora… Da su izbori krajem aprila to bi bio veliki izazov – kaže Bursać.

SNS već u kampanji, opoziciji dodatno vrijeme

SNS je, smatra Bursać, već krenuo u kampanju.

– To je prednost koju opozicija nije imala. Vidjećemo da li će opozicija uspjeti da kapitalizuje na izborima. Od jeseni je bilo izvijesno da ćemo gledati kampanju sve do juna – kaže Bursać.

Ulozi su veliki, kaže on, jer je grad Beograd ponovo na tapetu kao velika arena političke borbe.

Ovo je tek treći put od višestranačja da će biti u junu. Oba puta je izlaznost bila manja od 50 odsto: jun 2020., parlamentarne, a izlaznost je bila 48.93 odsto i 27. juna 2004. predsjednički, glasalo je 47.76 odsto odnosno 48.35 odsto.

Pitanje je da li će i sada uticati na izlaznost, imajući u vidu da dobar dio građana Srbije u predsezoni ide na more.

“Nikad nismo imali ovakvu situaciju”

Bursać kaže da nije siguran da će termin uticati na izlaznost, ali i da se to ne može reći za činjenicu da će biti održani “samo” izbori u Beogradu.

– Mi već 20 godina, od 2004. nismo imali izbore koji su se održavali samostalno. Stara praksa, od prije 20 godina i komparativna evropska praksa, nam govori da je na lokalnim uvijek nešto niža izlaznost od parlamentarnih jer su građani manje zainteresovani za lokalne teme od velikih nacionalnih. To je nešto što mora da se testira na ovim dolazećim izborima, jer mi nikad nismo imali ovakvu situaciju, da je situacija zategnuta između dva bloka i da je jedan blok predominantan, SNS, i da umije tako dobro da motiviše članove i aktiviste – kaže Bursać.

Darko Obradović, iz Centra za strateške analize, smatra da će kampanja po pitanju beogradskih izbora najvjerovatnije ići u okviru opštih nacionalnih tema.

– Mislim da je stvorena referendumska atmosfera, gdje zapravo imate dva bloka koja sada idu u skupljanje saveznika i, suštinski gledano, ti saveznici bi trebalo, kao dio koalicije, da pokriju određene poruke i interesovanja birača, ali mi već sada vidimo da su beogradski izbori ogrnuti nacionalnom državnom politikom i da se sada postavlja pitanje ko će napraviti razliku – naveo je on.

Obradović smatra da će razliku na izborima napraviti oni koji se budu bavili usko ljudskim temama, kao što je projekat EXPO 2027.

Vlast i opozicija različito su, očekivano, prokomentarisali termin izbora:

“Najbolja odluka”

Miloš Vučević, potpredsjednik Vlade Srbije, ministar odbrane i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) rekao je da je odluka da izbori u Beogradu budu održani 2. juna najbolja odluka.

– Izbija sve argumente za bilo kakvu konfrontaciju u društvu i donesena je iskusno politički – ocijenio je Vučević.

“Rezultat pritiska”

Miroslav Aleksić, predsjednik Narodnog pokreta Srbije, ocijenio je da je datum izbora “rezultat pritiska građana koji više ne pristaju na krađu i manipulacije”.

Dodao da je “sada prioritet da izbori 2. juna budu sa boljim izbornim uslovima”, piše Blic.

– Svakako, samo zajedno u širokom frontu, možemo do konačne pobjede nad grupom ljudi koji su okupirali Srbiju – rekao je Aleksić.

Agencije

CATEGORIES
Share This