Metohija zabranjena riječ u Hagu: Tužilaštvo ukinulo zvaničan naziv srpske pokrajine

Metohija zabranjena riječ u Hagu: Tužilaštvo ukinulo zvaničan naziv srpske pokrajine

Specijalni sud za zločine takozvane OVK sa sjedištem u Hagu ukinuo je na osnovu prijave Albanca zvaničan naziv južne srpske pokrajine, a riječ Metohija postala je zabranjena.

Ovaj slučaj dogodio se kada se Albanac Sefer Godžuli uvrijedio, jer je jedan od dvojice službenika Tužilaštva, čitajući dokument, izgovorio Kosovo i Metohija.

To je bio povod da se obrati ombudsmanu suda Pjetru Speri, koji je nadležan za zaštitu prava svih u ovoj instituciji.

Iz Tužilaštva je stigao odgovor da je “izraz Kosovo i Metohija korišten greškom” i da se neće ponoviti, pišu Večernje novosti.

Slučaj je zaključen tako što je ombdusman odlučio da odbije pritužbu, jer se Tužilaštvo obavezalo da neće koristiti naziv Kosovo i Metohija.

– Tužilaštvo je istaklo da taj izraz ne koristi u svojoj redovnoj praksi, formularima i dokumentima. Iz tužilaštva su obavijestili ombudsmana da je nakon tog informativnog razgovora preduzelo više koraka da bi utvrdilo kako je došlo do te greške i spriječilo da se ona ponovi. Pored toga, zaposleni su dodatno upućeni u podtekst tog izraza – navodi se u izvještaju ombdusmana o ovom slučaju.

Od 2012. godine, vlasti u Prištini su zabranile i registraciju partija koje u svom nazivu imaju riječ Metohija sa obrazloženjem da je to suprotno ustavu takozvanog Kosova.

Kada se 2020. godine pojavila fotografija sa sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem, na kojoj se u pozadini vidi knjiga “Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije” na engleskom jeziku, Priština je to nazvala “diplomatskim skandalom”, a osudama se priključila i izvjestilac za samoproglašeno Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon.

Metohija, koja u prevodu znači “zemlja pod upravom manastira”, potiče od grčke riječi – metoh i simbol je vjekovnog srpskog, pravoslavnog i hrišćanskog nasljeđa na tom prostoru.

Prostor od Peći do Prizrena se geografski naziva Metohija upravo zbog brojnih manastirskih metoha koji su se tu nalazili u Srednjem vijeku, a posebno u periodu od 12. do 15. vijeka i pada pod Osmansko carstvo.

Dečanska metohija i njene granice se detaljno pominju u Dečanskoj osnivačkoj povelji kralja Stefana Dečanskog 1330. godine i protezala se čak i na prostore današnje sjeverne Albanije i prostor oko Plavskog jezera u Crnoj Gori, dodaje list.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This