Sunce sija, a „Šume RS“ i dalje u minusu: Evo koliki su gubici i kome se ljuljaju fotelje

Sunce sija, a „Šume RS“ i dalje u minusu: Evo koliki su gubici i kome se ljuljaju fotelje

Uprkos izuzetno toploj i sunčanoj jeseni, idealnoj za udarničku sječu, “Šume Republike Srpske” su i prema devetomjesečnom obračunu poslovale s gubitkom.

Istina, minus je znatno smanjen, ali “Šume RS” još nisu izašle na zelenu granu.

Portal Srpskainfo ekskluzivno saznaje da je ovo javno preduzeće, koje upravlja sa milion hektara šuma, od januara do kraja septembra 2023. poslovalo sa gubitkom od 430.000 KM.

Istina, to je mnogo manji minus od onog po junskom obračunu, kada se pokazalo da su u prvoj polovini 2023. “Šume RS” nakarikale nevjerovatnih 5,1 milion KM gubitaka.

Podsjećamo, katastrofalno poslovanje u prvom polugodištu pravdano je izuzetno lošim vremenskim prilikama i kišom koja je prošlog proljeća skoro neprestano padala.

Ipak, ni izuzetno sunčana jesen nije pomogla da se šumari iščupaju iz gubitaka.

Slaven Gojković, generalni direktor “Šuma RS” u kratkoj izjavi za Srpskainfo nije ni potvrdio ni demantovao ove podatke.

– Javnost će o našem poslovanju biti blagovremeno obaviještena, ali red je da prvo položimo račune Nadzornom odboru preduzeća i resornom ministarstvu – rekao je Gojković.

Nije precizirao kad bi se to moglo desiti, jer sve zavisi od toga kad će Nadzorni odbor zakazati sjednicu, ali Gojković vjeruje da bi zvanični podaci o poslovanju Javnog preduzeća koje raspolaže najvećim prirodnim resursom Srpske, mogli biti objavljeni do kraja iduće nedjelje.

Biće to prilika i da se sazna, ili bar nasuti, ko bi od direktora u “Šumama RS” moga biti smijenjen po kratkom postupku.

Kako je ranije pisao portal Srpskainfo, nakon polugodišnjeg izvještaja u minusu su bile čak 22 organizacione jedinice “Šuma RS”, među kojim su bila i šumska gazdinstva izuzetno bogata kvalitetnom šumom.

Nakon katastrofalnog poslovanja u prvom polugodištu, a pogotovo nakon što su podaci o gubicima procurili u javnost, direktorima šumskih gazdinstava je jasno stavljeno do znanja da moraju “ubaciti u petu” i smanjiti gubitke, jer će inače ostati bez fotelje.

Većina je to i učinila. Najveći gubitaši, šumska gazdinstva u Banjaluci i Doboju su sa skoro milion, odnosno sa više od 800.000 KM gubitaka, isplivala skoro do “pozitivne nule”.

I u drugim gazdinstvima su minusi smanjeni, ali u dvije šumarije gubici su čak povećani.

Kako saznaje Srpskainfo, još je dublje u dubiozu utonulo Šumsko gazdinstvo  “Vučevica” Čajniče, te ŠG “Ribnik”, koji ranije nije bio na spisku gubitaša.

– Nikom nije jasno šta se desilo u Ribniku. Oni imaju bogatu šumu, a i direktor je normalan i dobar rukovodilac – kaže izvor Srpskainfo u “Šumama RS”.

Podsjećamo, u Čajniču, gdje je šuma takođe bogata i kvalitetna, šumarijom rukovodi Marko Mićević, predsjednik lokalnog SNSD i član Glavnog odbora vladajuće stranke, koji je pod direktnom zaštitom Milorada Dodika.

Da li će Dodikov favorit ostati bez fotelje? Odgovor na ovo pitanje mogao bi razbistriti mnogo toga, kad je u pitanju odnos moći u “Šumama Republike Srpske”.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This