Kalabuhov poručuje da neke zemlje pokušavaju rješavati vlastite probleme o tuđem trošku

Kalabuhov poručuje da neke zemlje pokušavaju rješavati vlastite probleme o tuđem trošku

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov rekao je da je trenutna politička situacija u BiH komplikovana, te da razlog nema interni nego spoljni karakter zbog predstavnika svjetske manjine koji godina pokušavaju rješavati vlastite probleme o tuđem trošku, miješajući se u unutrašnja pitanja drugih naroda i država.

Kalabuhov je u intervjuu Srni ocijenio da gorući problem u BiH, kao i uzrok sadašnjih dešavanja jesu jednostrane akcije koje su direktna posljedica spoljnog uplitanja i uticaja.

– Neke pojedine zemlje i ljudi, takozvani predstavnici svjetske manjine, više godina pokušavaju rješavati vlastite probleme o tuđem trošku, o trošku tuđe bezbjednosti, bahato se miješajući u interne stvari drugih naroda i država, uče narode u BiH kako moraju da žive, nameću neka izmišljena rješenja – istakao je ruski ambasador.

Što je najgore, ukazao je on, upravo zbog toga kod nekih zvaničnika ovdje se stvara utisak da oni mogu da riješe svoje probleme zadirući u ingerencije drugih subjekata BiH, čak i u njihova ustavna prava i ovlaštenja. Ali, ukazao je Kalabuhov, na takav način problemi se samo stvaraju.

– Formulu smirivanja situacije vidimo u tome da odluke moraju da budu proizvod volje dva entiteta i tri konstitutivna naroda BiH, ali svakako bez spoljnih mentora i provokatora – naglasio je ruski ambasador.

Evropski blok gubi konkurentnost

Na pitanje da li je BiH spremna da ispuni obaveze kako bi počeo pregovarački proces sa EU, Kalabuhov je istakao da evropske integracije, spremnost da se ispune određeni uslovi i progres na tom putu jesu suvereno pitanje BiH i njenih odnosa sa EU.

– Mogu da govorim samo o tome šta, prema mom mišljenju, EU jeste sada. Ne kao ideal, nego kao realnost – rekao je ruski ambasador.

On je ocijenio da EU gubi tlo pod nogama i da su se sankcije protiv Rusije okrenule protiv same Unije, te da je, upravo zbog manjka ruskih energenata, cijeli evropski blok počeo da gubi konkurentnost.

Kalabuhov je napomenuo da je u proteklih 15 godina udio EU bez Velike Britanije u svjetskoj ekonomiji smanjen sa 25,3 na 14,7 odsto, dok je udio SAD porastao sa 23 na 25,4 odsto.

Ako se Njemačka uzme kao najjača ekonomija EU, naveo je ambasador Rusije, njen bruto domaći proizvod /BDP/ smanjen je u trećem kvartalu za 0,4 odsto u odnosu na 2022. godinu. Kalabuhov je naveo podatak da većina zemalja Unije ima hronične budžetske deficite /ukupno 3,6 odsto BDP-a/ i prevelik javni dug, koji iznosi 83,5 odsto BDP-a.

Samo u avgustu 2023. godine, precizirao je Kalabuhov, industrijska proizvodnja u EU pala je za 4,4 odsto, dok se odvojeno rudarstvo smanjilo za 9,9 osto, obrađivačka za četiri, a hemijska industrija za 11,9 odsto, dok su plate smanjene za četiri odsto.

– Šta će dobiti nove članice i hoće li ih biti? To je zagonetka – dodao je ruski diplomata. Što se tiče NATO-a, Kalabuhov je izrazio ubjeđenje da ova vojna alijansa ne može da bude rješenje ključnih pitanja mira i stabilnosti u BiH.

Rusija pomagala BiH

Na konstataciju da zapadne diplomate u BiH i oni koji ovdje dolaze ne propuštaju priliku da pričaju o “malignom ruskom uticaju”, Kalabuhov je rekao da su neke stvari toliko očigledne da se mogu istorijski uporediti sa svake tačke gledišta, te istakao da je samo tokom 20. i 21. vijeka Rusija sve vrijeme pomagala BiH i svim njenim narodima.

– Naša takozvana bijela emigracija je dala podsticaj razvoju nauke, industrije i prosvjete u čitavoj BiH. U Sarajevu, Banjaluci i Bileći gradili su i održavali bolnice, apoteke, škole i pozorišta. Aleksandar Solovjev je na Sarajevskom univerzitetu napisao temeljne radove o srednjovjekovnoj državi, vjeroispovijesti i pravu na ovom prostoru. Ovdje su radili šumarski inženjeri koji su postavili standarde šumarstva u BiH. Brojni građevinski inženjeri gradili su Banjaluku. Čak i ranjenici tokom čuvene bitke na Neretvi 1942. godine bili su spaseni uz učešće našeg sunarodnika koji je uništio most pred ofanzivom njemačkih jedinica – podsjetio je ruski ambasador.

Nakon Drugog svjetskog rata i sve do 1991. godine u doba Sovjetskog Saveza, napomenuo je Kalabuhov, ruski stručnjaci iz kompanije “Tjažpromeksport” izgradili su i rekonstruisali osnovne industrijske objekte u BiH, među kojima su termoelektrane u Gacku i Ugljeviku, Željezara Zenica, fabrika Birač, mnogi rudnici, kao i kombinat u Srebrenici.

Tokom sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine Rusija je, istakao je ruski diplomata, pouzdano i bez bilo kakvog ugovora snabdijevala zemlju gasom, dok već u 21. vijeku Rusija obezbjeđuje BiH kao prijateljsku zemlju energentima po znatno manjoj cijeni od većine evropskih zemalja.

– Više puta smo dopremali humanitarnu pomoć u BiH prilikom poplava ili požara i sve to na desetine tona, uključujući hranu, ćebad, generatore. Tokom pandemije virusa korona poklanjali smo vakcine i spremni smo bili za dezinfekciju više bolnica, ali ovaj `maligni uticaj` odbio je neke političare u Federaciji BiH – napomenuo je Kalabuhov.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This