Hrvatski policajci kolegi vrijeđali „srpsku majku“: „Pazi da ne ponovimo 1941.“

Hrvatski policajci kolegi vrijeđali „srpsku majku“: „Pazi da ne ponovimo 1941.“

– Četvorici interventnih policajaca u Hrvatskoj prijeti bezuslovan zatvor jer su na radnom mjestu zlostavljali kolegu srpske nacionalnosti vrijeđajući njega i roditelje, piše Danica.hr.

Prema optužnici, interventni policajci Ivan (50), Josip (48), Mario (39) i Danijel (32) činili su to “na radnom mjestu, tokom radnog vremena te obavljanja radnih zadataka, motivisani mržnjom prema osobama srpske nacionalnosti”, zlostavljali su kolegu.

“Učestalo su vrijeđali kolegu, njegovu majku, a sve na način da su aludirali na seksualne odnose s majkom oštećenika u svojim verbalnim vrijeđanjima, te verbalnim vrijeđanjem njegove porodice, a za koju su znali da je druge nacionalnosti, odnosno da je djed kolege srpske nacionalnosti.

Ponižavanje je trajalo nekoliko godina, pa je dovelo da se kod kolege oštećenika u međuvremenu razvio psihički poremećaj u vidu dijagnostifikovanog poremećaja prilagođavanja koji je uticao na njegovu sposobnost na radnom mjestu interventnog policajca”, navode tužioci.

“Jel ti majka guta ili baca? Kakav donji veš nosi? Je li prima u d**e? Je li se jako dere dok se j**e? Je li voli ovako?”, samo su neke od uvreda koje su stizale svakodnevno.

Osim toga, vrijeđali su njegovog djeda koji je srpske nacionalnosti.

Ivan mu je čak i otvoreno prijetio: “Da, koja si ti parohija? Pazi da ti ne bi bio pokopan u parohiju, dobro pazi da mi ne bi ponovili 1941.! Znaš, ono NDH i tako to…”.

U istom su tonu vrijeđali i njegovog djeda.

Zlostavljanog je policajca posebno pogodilo to što je Mario bio komandant interventnog odjeljenja, a Danijel vođa interventne grupe, dakle na rukovodećim položajima, ali su i oni učestvovali u njegovom višegodišnjem zlostavljanju na radnom mjestu.

Tužioci za Ivana traže 18 mjeseci bezuslovnog zatvora, a za Josipa, Marija i Danijela po 14 mjeseci bezuslovno. Sva četvorica su i dalje interventni policajci zaposleni u MUP-u, naglašava se u optužnici.

Svi su tokom istrage poricali ono za šta se terete. Tvrde kako to nije tačno. No, na pitanja nisu htjeli odgovarati. Terete ih, međutim, poruke koje su razmjenjivali u zajedničkoj WhatsApp grupi kojima su vrijeđali kolegu i njegovu majku te detaljan iskaz oštećenika.

Osim toga, pribavljena je opsežna medicinska dokumentacija koja je takođe potvrdila navode oštećenog policajca. Na koncu, zlostavljači su i disciplinski odgovarali zbog poruka koje su kolegi upućivali na WhatsAppu, piše Danica.hr.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This