Petrović: Podržavam radnike Komunalca – obratite se kabinetu Vašeg direktora i skupštinskim klupama duplofoteljaša (foto)

Petrović: Podržavam radnike Komunalca – obratite se kabinetu Vašeg direktora i skupštinskim klupama duplofoteljaša (foto)

Dragi radnici AD ’’Komunalca’’ mislim da vam je jasno gdje se i kako treba boriti za svoja prava i dostojanstvo, adresa nije Kabinet Gradonačelnika već kabinet Vašeg direktora i skupštinske klupe duplofoteljaša koji vas koriste za političku igru i koji su pljunuli na vaš rad, trud, zalaganje i poštenje, napisao je na svom FB nalogu gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Radnici bijeljinskog „Komunalca“ jutros su stupili u štrajk upozorenja sa zahtjevom za povećanjem plata, te se tim povodom na svom zvaničnom FB nalogu obratio javnosti i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović čiji post prenosimo u cjelosti:

Danas su radnici firme AD ’’Komunalac’’ stupili u štrajk upozorenja sa zahtjevom za povećanje plata. Posao fizičkog radnika u firmi AD ’’Komunalac’’ je izuzetno težak, odgovoran i podrazumijeva rad kako na +40C tako i na -15C.

Koliko je posao težak i koliko je nezahvalno raditi na ovim pozicijama govori upravo činjenica da se ljudi ne javljaju na konkurse za ovu vrstu posla, te je samim tim teško doći do novih radnika.

Nije tako mali broj i neodgovornih građana koji se vrlo loše odnose prema našoj životnoj sredini i gradskim ulicama, znamo koji broj divljih deponija imamo na teritoriji cijele Bijeljine i koji se trud ulaže da naše ulice budu čiste i uredne. Teško je sve stići, naprosto nemoguće, potreban je mnogo veći broj radnika kao i nova mehanizacija koja će ovim ljudima olakšati posao.

Sa potpunim pravom su danas radnici AD ’’Komunalac’’ stupili u štrajk i ja ih u tome svim srcem podržavam! U prethodnom periodu imali smo nekoliko sastanaka sa radnicima, sa sindikatom i direktorom AD ’’Komunalac’’.

Mjere podrške i pomoći koje smo ispred Grada predložili jesu:

1) Povećanje cijene odvoza komunalnog smeća

2) Povećanje ugovorne cijene naplate usluga između Grada i AD ’’Komunalac’’ kroz okvirni

sporazum sa Stambeno-komunalnim odjeljenjem gdje će sada reon rada AD ’’Komunalca’’ biti i onaj dio grada koji je do sada održavala firma ’’Dule Trgo Trans’’ kojoj ističe ugovor sa Gradom

3) Uvođenje stimulacija za radnike koji primaju ispod 950 KM a koji su na terenu, tako da se stimulacije obezbijede putem podizanja revolving kredita od strane same firme a pod garancijom Grada.

Prve dvije stavke su upućene kao Prijedlozi odluka u lokalnu skupštinu, a ja pozivam radnike da na dan zasjedanja Skupštine Grada se pojave ispred Centra za kulturu gdje će se održati sjednica i jasno i glasno time iskažu svoj stav, te se na taj način izbore za svoja prava!

Da su sve gore navedene odluke na mjestu i jedine ispravne je stav svakog zdravorazumskog čovjeka. U skladu sa tim podsjećam vas na sljedeće:

Cijena prikupljanja i odvoza smeća u Bijeljini je trenutno najniža, poređanja radi u Bijeljini je trenutno cijena 0,11KM po metru kvadratnom, dok je u Zvorniku 0,14KM, Gradišci 0,15KM,

Prijedoru 0,16KM, Banjaluci 0,17KM…

Pitam vas sve dokle mislimo tako?

U zemlji gdje je poskupila struja, zatim gorivo, kako samo Bijeljina može da izdrži da ne poskupi cijene skupljanja i odvoza smeća?

Jasno je kao dan da cijene komunalnih usluga ne mogu stagnirati, nije realno, nije moguće, u osmovi se radi o običnoj političkoj priči!

Sa aktuelnim zahtjevom za poskupljenje cijene odvoza smeća iznos od 0,11KM po kvadratnom metru bi iznosio 0,13KM, čime bi Bijeljina opet bila u rangu gradova i opština sa najnižom cijenom komunalnih usluga!

Čovjek koji poseduje stan od 100 kvadrata, nakon izmjene cijena umjesto dosadašnjih 11KM plaćao bi 13KM, ili ti 2KM više na mjesečnom nivou, odnosno 24KM više na godišnjem nivou! Naprosto građani ne bi u velikoj mjeri osjetili udar na kućni budžet ali radnici AD ’’Komunalac’’ bi dobili zasluženo povećanje zarade!

Povećanje cijene odvoza smeća, naglašavam ima za cilj POVEĆANJE PLATA RADNICIMA NA TERENU A NE U ADMINISTRACIJI!!!

AD ’’Komunalac’’ je preduzeće koje mora biti LIKVIDNO, jer pruža usluge tokom cijele godine i te usluge moraju biti adekvatno plaćene kako od strane Grada tako i od strane građana.

Prilikom dolaska na poziciju Gradonačelnika zatekao sam tragično stanje u Toplani gdje radnicima nisu isplaćene tri zaostale plate a u AD ’’Vodovod i kanalizacija’’ nas je zateklo dugovanje od čak 17 MILIONA KM. Grad je bio prinuđen da ova preduzeća pomaže kako bi opstala i kako radnici ne bi ostali na ulicama! Ako Grad mora pomagati sada i AD

’’Komunalac’’, onda svi zajedno možemo staviti katanac na gradski budžet, jer to nije domaćinsko poslovanje, već srljanje u sunovrat!

Amandman Skupštine Grada za izdvajanje 300.000,00KM iz gradskog budžeta za povećanje plata radnicima AD ’’Komunalac’’ je čisto politikanstvo i pokušaj destabilizacije funkcionisanja Gradske uprave.

Od čega uzeti, kome ne dati, da bi jednom preduzeću koje mora biti likvidno dali 300.000, 00KM?

Izdvojiti cifru od 300.000, 00KM iz budžeta u potpuno povoljnim uslovima nije lako, ali uraditi to u godini kada je budžet pritisnut troškovima u okviru epidemije Afričke svinjske kuge, elementarnih nepogoda usled jakog olujnog nevremena i bujičnih poplava, otimanjem više od milion KM iz gradskog budžeta na račun PDV-a sa republičkog nivoa, naplatom presuda od pre 14 godina, nezakonitim skidanjem skoro milion KM sa računa Grada kako bi novac bio prebačen na račun Advokatske kancelarije Stevanović koaj zastupa BN Gas, kada je budžet pogođen enormnim poskupljenjem električne energije, kada na naplatu stižu dugovi radovabez sprovedene javne nabavke prije mog mandata i tako u nedogled, je zapravo ZLOČIN instruiran od strane skupštinskih dušebrižnika!

Kada ’’gospoda’’ iz Skupštine već je tako brižna predlažem da se odreknu svojih odborničkih dodataka, jer dobar broj njih obavlja kako direktorske tako i odborničke fhnkcije, te primaju dvije plate, isto to utreba da urade i Predsjednik Skupštine i potpredsjednici, jer izuzev što pet puta godišnje zasjedaju i prave cirkus od te Skupštine Grada, ništa drugo ni ne rade!

 

 

Ili neka bivša-sadašnja koalicija „Pokradimo Bijeljinu“ lijepo vrati novac od neuspjelog referenduma koji su organizovali tako što su uzeli NARODNI NOVAC, i to da bi se obrukali za vijek vjekova!!!

Dragi radnici AD ’’Komunalca’’ mislim da vam je jasno gdje se i kako treba boriti za svoja prava i dostojanstvo, adresa nije Kabinet Gradonačelnika već kabinet Vašeg direktora i skupštinske klupe duplofoteljaša koji vas koriste za političku igru i koji su pljunuli na vaš rad, trud, zalaganje i poštenje!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

CATEGORIES
Share This