Hrvatska zvanično uvela novi način davanja bakšiša

Hrvatska zvanično uvela novi način davanja bakšiša

– Od početka ove godine u Hrvatskoj se primenjuje nov model fiskalizacije bakšiša.

Bakšiš se sada može ostavljati i bezgotovinskim platnim karticama, a utvrđen je i neoporezivi iznos od 3.360 evra godišnje po osobi, dok će se iznosi napojnica iznad toga oporezivati po stopi poreza na dohodak, prenosi Hina.

Udruženje ugostiteljskih delatnosti HGK (Hrvatske privredne komore) snažno se zalagalo i istrajalo, kako ističu iz HGK, na primjeni modela fiskalizacije bakšiša, što je i implementirano zadnjim krugom poreske reforme.

“Iznosi naplaćeni karticama nose u prosjeku 80 odsto prihoda ugostiteljskog objekta, a sada gosti mogu i pri plaćanju karticama da ostave bakšiš”, kaže direktorka Sektora za turizam HGK Andreja Vukojević, koja dodaje da to predstavlja “stimulišući potez za sektor ugostiteljstva i vrlo pozitivnu stvar za privlačenje i zadržavanje radnika u sektoru”.

Po novom modelu, napojnicu je moguće ostaviti i gotovinom i karticama, ako korisnici procjene da žele da ostave bakšiš i u kojem iznosu, te se, objašnjavaju iz HGK, povezuje uz izdati račun i evidentiraju podaci o iznosu bakšiša i načinu njenog davanja (gotovina ili kartica).

“Važno je napomenuti da se na računu ne prikazuje iznos bakšiša. Na prijavu bakšiša se primenjuju sva pravila kao i kod izdavanja računa, a prijavljeni bakšiš je izuzet iz blagajničkog maksimuma”, dodaju iz HGK.

Kako se udio bezgotovinskih oblika plaćanja stalno povećava, očekuje se i da će potrošači pozitivno reagovati i na ovu novost.

 

B92/Tanjug

CATEGORIES
Share This