Britanski Dom lordova na šampanjac potrošio 104.000 evra

Britanski Dom lordova na šampanjac potrošio 104.000 evra

– Za šampanjac za događaje u gornjem domu britanskog parlamenta, Doma Lordova, potrošeno je gotovo 90.000 funti (oko 103.751 evra) protekle godine, što predstavlja najveću sumu izdvojenu u tu svrhu u poslednjih pet godina, prenosi Gardijan.

Detalje o prodaji ukupno 1.589 boca šampanjca po cijeni od oko 56 funti (oko 64,5 evra) za svaku, dobila je Škotska nacionalna partija (SNP), nakon slanja zahtjeva za slobodan pristup informacijama

Ukupna cijena od 88.987 funti (oko 102.583 evra), neznatno je veća od ukupne sume izdvojene 2022. godine, kada je za 85.462 funte (oko 98.520 evra) kupljeno devet flaša manje nego ove.

Novoobjavljeni podaci, prema riječima SNP, dokazuje da su u Domu lordova bili “arhaični i nesvjesni” u vrijeme u kome je rasla kriza troškova života.

„Parlament, u kojem neizabrani lordovi uzimaju 342 funte (oko 394 evra) dnevno samo za pojavljivanje, nije sposoban da, na pravi način, predstavlja narod“, rekao je Tomi Šepard, poslanik Škotske nacionalne partije (SNP) za Istočni Edinburg, dodajući da će podaci do kojih je njegova partija doći izazvati bes među građanima.

„Birači će biti bijesni kada čuju da su, dok su se oni borili da izbalansiraju finasnije domaćinstva i plate osnovne stvari, poput namirnica i energije, neizabrani lordovi točili šampanjac“, rekao je Šepard, istakavši da je protekla godina ostala obeležena krizom troškova života u Vestminsteru koja je dovela do pada životnog standarda, a mnoga domaćinstava gurnula u siromaštvo.

Sa druge strane, portparol Doma lordova tvrdi da je sav alkohol, uključujuci i šampanjac, prodat gornjem domu britanskog parlamenta, sa profitom.

„Većinu šampanjca koji je prodat Domu lordova kupuju posjetioci u prodavnici poklona ili se na banketima prodaje organizacijama ili pojedincima koji su domaćini događaja u Domu lordova“, istakao je portparol, dodajući da boce, zapavo, “ne plaća poreski obveznik”.

SNP nema predstavnika u Domu lordova zbog njihovog protivljenja tom neizabranom domu britanskog parlamenta.

Blic/ Tanjug

CATEGORIES
Share This