Hronična nestašica antibiotika u Hrvatskoj: Nekih neće biti do septembra

Hronična nestašica antibiotika u Hrvatskoj: Nekih neće biti do septembra

Na hrvatskom tržištu lijekova već duže je prisutna gotovo pa kronična nestašica nekih vrsta antibiotika, posebno penicilina.

 

Ovaj mjesec to je posebno izraženo u slučaju farmaceutske firme “Belupo” koja je prijavila nestašicu čak tri lijeka koji sadrže istu tvar – penicilin. To se dosad u tako kratkom vremenu nikad nije dogodilo, piše Danica.hr.

Tako je ove sedmice prijavljena nestašica lijeka Silapen K 250 mg/5 ml, prašak za oralnu otopinu s djelatnom tvar fenoksimetilpenicilinkalijumom. Razlozi su povezani s proizvodnjom, a lijeka neće biti na tržištu čak do 4. septembra.

Inače, Silapen K oralna otopina sadrži antibiotik fenoksimetilpenicilin koji se primjenjuje u liječenju blagih do umjereno teških infekcija uzrokovanih osjetljivim uzročnicima.

U četvrtak je objavljeno da je na domaćem tržištu došlo do nestašice “Belupovog” lijeka Klavobel BID 875 mg/125 mg, filmom obložene tablete, s efektivnom tvari amoksicilin trihidrat kalijumov klavulanat. Razlozi su opet povezani s proizvodnjom, a lijeka neće biti do 26. juna.

Amoksicilin je takođe antibiotik koji pripada grupi penicilina. Ranije ovog mjesece “Belupo” je saopštio da je došlo do nestašice poznatog lijeka Amoksicilin 1000 mg, tablete za oralnu suspenziju, amoksicilin trihidrat. Nestašica je zbog problema u proizvodnji, a lijeka neće biti do 1. jula ove godine.

Osim poznatih antibiotika, “Belupo” je ove sedmice prijavio i nestašicu antimikotika, lijekova protiv gljivičnih infekcija. Tako lijeka Itrac 100 mg, tvrde kapsule, s tvari itrakonazol neće biti do ponedjeljka zbog problema u proizvodnji, javlja Danica.hr.

Itrac kapsule sadrže itrakonazol koji pripada grupi antimikotika. Primjenjuju se kod liječenja gljivičnih infekcija rodnice, kože, usne šupljine, očiju, noktiju ili unutarnjih organa.

Danica.hr

CATEGORIES
Share This