Dijaspora radije investira u Hrvatskoj nego u BiH

Dijaspora radije investira u Hrvatskoj nego u BiH

Van Bosne i Hercegovine živi oko dva miliona njenih građana. To pokazuju podaci Svjetskog saveza dijaspore BiH.  Oni koji su otišli o povratku ne razmišljaju. Nažalost, sve manje razmišljaju i o ulaganju u rodnu grudu. Radije biraju npr. Hrvatsku.

Dijaspora iz BiH živi u više od 50 zemalja širom svijeta. Najviše ih je u Njemačkoj  Austriji, Švedskoj i Švajcarskoj. Da rad na zapadu može donijeti stabilnu finansijsku situaciju u kojoj se otvaraju mogućnosti za investiranje, svjedoči sve veći interes iseljenika za kupovinom nekretnina na obali Hrvatske.

“Jeste tačno je da švajcarska dijapsora i ne samo švajcarska, čujem i njemačka i austrijska dijaspora da ulaže dosta u Istru, čak i u Albaniju. Niko više ne ulaže u Crnu Goru, a nažalost i u Bosnu i Hercegovinu je sve manje i manje. Dijaspora iz Lopara je dosta uložila tamo, evo u zadnje dvije godine vidimo i tu stagniranje ulaganja”, kaže za BN Stojan Stevanović, predsjednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske.

Branko Papeš, direktor agencije za nekretnine u Hrvatskoj navodi da su se upiti iz dijaspore povećali 10 puta.

“U Opatiji smo realizovali jednu prodaju, cijena nekretnine je bila skoro 3.000.000 evra kupljena je od gospodina srpskog porijekla iz Minhena, tako da ima svakakvih kupaca”, priča Papeš.

Kuće, apartmani, vikendice, stanov…i sve se prodaje na jadranskoj obali koja važi za jednu od najljepših destinacija u Evropi. Ljepota je primamljiva, ali kada je izbor za ulaganje u pitanju, bezbjednost države je jedan od osnovnih motiva.

“I kad birate banku da štedite, birate sigurnu banku, a kamoli kad kupujete nekretninu. S te strane Hrvatska je poželjna, jer je članica EU i garantuje određenu stabilnost i manje rizike”, objašnjava ekonomista Đorđe Lazić.

Kao razlog više za kupovinu nekretnine na primorju ekonomisti navode godišnji povrat od 7% do 8% na uloženi kapital ukoliko se izdaje.

Papeš dodaje da je za dijasporce pod broj jedan važna  sigurnost.

“Pod broj dva je bliskost destinacije, jer u roku od par sati oni sjednu u auto i oni su nazad ili u Beogradu ili u Minhenu. Pod tri, kvalitet života, prirodne ljepote i ono što ne smijemo zanemariti bez obzira koliko su cijene u Hrvatskoj skočile, a u zadnjih par godina skoro su se duplirale, to su i dalje njima jeftine destinacije.”

Zapad postaje zasićen i postoje velike želje za ulaganjem, kaže predsjednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske i naglašava da BiH ne pruža dovoljno  ulagačima i da zato idu tamo gdje im je sigurnije.

Zbog nestabilne političke i ekonomske situacije u zemlji oni koji su otišli, kući sve rjeđe dolaze i na odmor, radije odmaraju u sopstvenim nekretninama na obali Jadrana.

(BN) Foto: Printscreen/YouTube

CATEGORIES
Share This