Vozačima 2.000 KM i više, zanatlijama do 3.000: U oglasima nema šta ne nude od poslova, neki su zbog cifre BAŠ PRIMAMLJIVI

Vozačima 2.000 KM i više, zanatlijama do 3.000: U oglasima nema šta ne nude od poslova, neki su zbog cifre BAŠ PRIMAMLJIVI

Da bi živjeli pristojno, jednoj porodici treba bar 3.000 KM za mjesec. To znači da bi mogli bez panike i sabiranja da kupe djetetu patike kada je potrebno ili se povremeno počaste ručkom u restoranu. Pitanje je koliko porodica taj iznos stvarno i zarađuje i ima na raspolaganju.

Prosječna neto plata u Srpskoj za maj mjesec iznosila je 1.403 KM. Sigurno mnogi od vas znaju za one koji rade i za dosta manju platu, kojima je 3.000, pa i 2.000 maraka mjesečnog budžeta san.

Mnogi posao uglavnom pronalaze po preporukama i “kada neko zna nekoga ko treba radnika”. Ali, ne treba zanemariti ni onlajn oglase preko kojih se stvarno nudi svašta. Utisak je da dominira potreba za vozačima i raznim zanatima.

stan zgrada građevina radnik
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Tako se u jednom oglasu navodi da vozaču kamiona mjesečno nude 2.000 i više maraka i da je u pitanju stalni posao.

Potrebni vozači B i C kategorije, mjesečna neto plata 2.000 KM i više. Naknada za minuli rad u toku jednog kalendarskog mjeseca sa svim pripadajućim dodacima (dnevnica, stimulacija, nagrade, radni staž). Ukupno radno vrijeme ne prelazi 12 sati u toku 24 sata (utovari, vožnja, istovari). Vikendi i praznici se ne rade, a čekanje je plaćeno – navode se uslovi u jednom od oglasa.

Satnica od 12 do 17 maraka, plus 10 KM za obrok nudi se onima koji bi radili na sklapanju montažnih kuća.

-Plaćanje po dogovoru, zarada od 3.000 do 4.000 maraka. Radnike bez iskusta primamo pod uslovima manje satnice – navode u jednom oglasu.

Ima i onih koji za radnicima tragaju stalno. Tako smo naišli na oglas iz 2020. godine koji stalno obnavljaju, a potrebnan je stolar, tesar, monter. Oni nude mjesečnu neto platu od 2.500 do 3.000 maraka.

U jednoj pilani koja traži pojačanje radne snage nude dnevnicu od 60 KM. Radno vrijeme je od 8 do 17 časova sa jednim satom pauze. Nedjelja je neradna i nije obezbijeđen smještaj.

Za mnogo manje novca radiće oni koji se jave na oglas za pomoć u kući oko bolesnika ili čišćenje i te ponude se kreću od 500 do 1.000 maraka. Međutim, u onlajn oglasima mogu se pronaći poslovi u inostranstvu.

-Potrebni zidari, tesari, armirači za rad u Hrvatskoj. Obezbijeđenja radna dozvola, smještaj, prevoz. Redovna plata do 10. u mjesecu, plata od 1.500 do 2.500 evra – piše u oglasu. Ženi koja bi prala suđe u hrvatskom restoranu u Njemačkoj u jednom oglasu nude početnu platu od 1.400 evra sa plaćenim smještajem i hranom.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This