„Upravljački tim je uradio svoj posao, nemamo razloga više da ga slušamo, rekao je sve što je imao da kaže 2. maja u Briselu. Njegov rad je završen i njegovo razrešenje je prirodan i logičan proces“, rekao je Kurti.

On je naveo da nije zadovoljan onim što mu je prezentovano 2. maja jer je „očita velika želja“ da se na Kosovu stvori Republika Srpska, istakavši da se stvaranje Republike Srpske na Kosovu neće dozvoliti.

Kurti je ukazao da su strpljivo i pažljivo slušali Upravljački tim, kao i da je zahtev evropskih i američkih partnera bio da se sasluša prezentacija, navodeći da nisu bili zadovoljni što se tim nije prvo sastao sa ministrom administracije lokalne samouprave Eljbertom Krasnićijem, uprkos tome što ih je pozvao 18. aprila.

„Otišli ​​smo u Brisel i slušali prezentaciju nacrta Statuta. Bile su dve dame od četiri člana tima, koje su iznele suštinu i predstavile šest, sedam članova u kojima smo videli da se radi o velikoj želji da se formira Republika Srpska na Kosovu, pa smo rekli da izražavamo naše suštinsko neslaganje sa tim nacrtom Statuta“, rekao je Kurti.

On je podsetio da je 2. maja dao svoj predlog kako bi trebalo uskladiti član 7 postignutog sporazuma koji govori o adekvatnom nivou samoupravljanja srpske zajednice, ali da posrednici nisu ocenili taj predlog, a da ga srpska strana nije ni pročitala, preneo je Kosovo onlajn.

„Ovaj nacrt vizije koji sam tamo izneo inspirisan je hrvatskim modelom za nacionalne manjine. Sporazum o modelu zaštite srpske manjine u Hrvatskoj prihvatila je i Srbija. Ako je Srbija to prihvatila sa Hrvatskom, smatramo da će to morati da prihvati i kod nas“, ocenio je Kurti.

Istakao je da ga ne zanima da kontroliše Srbe, niti da krši njihova prava, niti bilo koje manjine, niti građanina Kosova navodeći da je za član 7 osnovnog sporazuma ponudio nacrt vizije za koji se nada da će dobiti ocenu od evropskih posrednika.

Kurti je naveo da veruje da će sledeći korak biti sastanak sa posrednicima i da će se to desiti tokom ovog meseca.

(Danas)