Željka Cvijanović prva žena u Predsjedništvu BiH, a evo koje su još žene pomjerile granice

Željka Cvijanović prva žena u Predsjedništvu BiH, a evo koje su još žene pomjerile granice

Može i mora bolje

Ističe i da je rezultat koji je ostvarila Jelena Trivić izuzetan uspjeh, bez obzira na krajnji ishod izbora za funkciju predsjednika RS.

– Da jedna mlada žena iz relativno male stranke izađe na crtu Miloradu Dodiku i moćnom SNSD i da osvoji toliko glasova, to nije mala stvar. To naprosto pokazuje da je moguće da žena pobijedi, čak i kad se takmiči sa onima koji, budući da su na vlasti, imaju na raspolaganju sve javne resurse – kaže Radmila Žigić.

Ocjenjuje, takođe, da su minuli izbori pokazali da žene političarke imaju više šansi kada se, svojom ličnošću i svojim kvalitetima, bore za inokosne funkcije, nego kada na izbore izlaze na listama stranaka za skupštine i parlamente.

– U Narodnoj skupštini RS i u Parlamentarnoj skupštini BiH i nakon ovih izbora imamo od 17 do 25 odsto žena, što je rezultat kakav se ponavlja već godinama. Možemo reći da je taj rezultat prihvatljiv, jer ipak omogućava da se u parlamentarnoj raspravi čuje i ženski glas, ali to nije rezultat kojim možemo biti zadovoljni – kaže Žigićeva.

Dodaje da su ovakvi rezultati, u stvari, između ostalog, i posljedica stranačkih igranki, kako prilikom formiranja lista, tako i u kampanji, jer su i u jednom i u drugom procesu žene političarke marginalizovane u odnosu na muškarce.

Blijede kopije stranačkih vođa

Ipak, neke su se žene izborile za svoje mjesto i u strankama i na listama i osvojile su zavidan rezultat. Tako je, na primjer, Sabina Čudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke, na izborima za Parlament BiH osvojila nevjerovatnih 20.759 glasova.

Politička analitičarka Tanja Topić na postignuća žena na minulim izborima gleda sa manje optimizma. Rezultati nam, kaže ona, otkrivaju oprečne slike domaće političke scene.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Na jednoj strani imamo “uspješe žene” u politici, koja su u suštini blijede kopije stranačkih vođa. Fotelje su unaprijed rezervisane za žene koje su izabrali šefovi stranaka. Vidimo da se te žene ponašaju kao njihovi šefovi. Njihova retorika je gotovo identična, nabusita i puna omalovažavanja neistomišljenika – kaže ona za Srpskainfo.

Topićeva dodaje da je taj mit razbijen izlaskom Jelene Trivić na crtu Miloradu Dodiku.

– Ona je pokazala hrabrost i odsustvo straha pred čovjekom koji drži sve poluge moći u društvu. Sada, kad su izbori prošli, a Dodik opet zasjeo na vlast uslijedili su mizogini napadi na Trivićevu u kojima se spominju čak i “frustracije jedne ženturače” – upozorava Topićeva.

Ti napadi i odnos prema političarki koja je osvojila skoro 300.000 glasova svjedoče da još uvijek živimo u prošlom vijeku, bar kad je u pitanju učešće žena u politici.

(Srpska info)

CATEGORIES
Share This