Za „Balkan solar samit“ 3 puta više para nego za sajam knjiga: Kome Savjet ministara, na prijedlog Košarca, dijeli novac za manifestacije

Za „Balkan solar samit“ 3 puta više para nego za sajam knjiga: Kome Savjet ministara, na prijedlog Košarca, dijeli novac za manifestacije

U budžetu BiH, za prošle dvije godine, Savjet ministara je odobrio milion maraka za podršku sajamskim i sličnim manifestacijama u zemlji.

Odluka je kolektivna, ali raspodjela grantova radi se na prijedlog ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. U ovom mandatu to je Staša Košarac.

Da krenemo redom.

Prošle godine je za sajmove odobreno 600.000 KM. Najveća cifra iz prošlogodišnjeg budžeta – 80.000 KM odobrena je za „Balkan Solar Summit 2024“. Kako je Srpskainfo pisala, za ovaj samit, održan u Banjaluci, zvanično su bili najavljeni svjetski poznati stručnjaci, kao panelisti, a na kraju ih je došao zanemariv broj. Najpoznatiji panelisti su bili ministri u Vladi Srpske – Petar Đokić i Zlatan Klokić.

FOTO: TVK3/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: TVK3/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Balkan Solar Summit je vodeća konferencija na Balkanu, posvećena promociji zelene energije i zaštiti životne sredine. Ovo je prilika za kompanije da predstave svoje proizvode i usluge potencijalnim investitorima iz različitih sektora, oblikujući čistu i pametnu energetsku budućnost. Uronićemo u svijet inovacija, tehnologija i poslovnih prilika koje će definisati naš put prema čistijoj i pametnijoj energetskoj budućnosti. Ključni igrači industrije, lideri poslovnog svijeta i politički vizionari će se udružiti da razmjene svoje vizije i iskustva – piše im na sajtu.

Poređenja radi, Savjet ministara je istom odlukom za Sajam knjiga u Banjaluci, koji se održao 28 puta, „Glasu Srpske“ odobrio 30.000 KM.

FOTO: SERGEJ ĆUKOVIĆ/GRAD BANJALUKA
FOTO: SERGEJ ĆUKOVIĆ/GRAD BANJALUKA

Za organizaciju Jahorina ekonomskog foruma 2023. iz budžeta BiH odobreno je 66.000 KM. Organizator je bilo Udruženje građana Ekonomski forum iz Banjaluke, koji je osnovao predsjednik banjalučke Područne privredne komore Goran Račić.

„RS Consulting and Trade“ d.o.o. Banjaluka dobio je 40.000 KM, kao organizator trećeg Međunarodnog sajma turizma „Banja Luka 2023“.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kada je riječ o Republici Srpskoj, opština Rogatica dobila je 35.000 KM za 57. Regionalni privredni sajam.

Krajem 2022. u budžetu BiH za tu godinu za sajamske i druge manifestacije u BiH odobreno je ukupno 400.000 KM. Za pretprošli „Balkan Solar Summit“ odobreno je 48.000 KM, istom organizatoru, banjalučkoj agenciji Mint. To znači da je za dvije godine za ovaj sajam iz budžeta BiH isplaćeno 128.000 KM.

Za Sajam turizma u Banjaluci tada je izdvojeno 10.000 KM, za Međunarodni sajam knjige 15.000 maraka, koliko je dobila i Rogatica za svoj već pomenuti sajam.

Tada je najveću pojedinačnu cifru, 100.000 KM, dobio Međunarodni sajam privrede Mostar 2022, dok je „Set“ d.o.o. Trebinje “nagrađen” sa 30.000 KM za Sajam energetike.

Sajmovi u inostranstvu

Paralalno s grantovima za sajamske manifestacije u BiH, Savjet ministara svake godine daje grantove i za učešće na međunarodnim sajmovima. Recimo, za 2022. raspoređeno je 350.000 KM iz budžeta Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sa pozicije tekući grantovi, za podršku organizatorima sajamskih i drugih manifestacija i aktivnosti u inostranstvu, usmjerenim na promociju i razvoj privrede BiH.

Najviše novca – 95.000 KM tada je otišlo za SIAL 2022 Međunarodni sajam hrane.

U Budžetu BiH za 2023. cifra za inostrane sajmove iznosila je okruglih 300.000 maraka. Najviše nas je koštao Svjetski sajam dobavljača automobilske industrije GACS2023 u Štutgartu, 55.000 KM.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This