„Vlast Srpske zakonski priznala Šmita“ Mihajilica o Nacrtu zakona o imunitetu, pa pomenuo i smjenu Nikole Poplašena

„Vlast Srpske zakonski priznala Šmita“ Mihajilica o Nacrtu zakona o imunitetu, pa pomenuo i smjenu Nikole Poplašena

U Republici Srpskoj se sprovodi čitava haranga kako Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, a onda pred narodne poslanike stigne Nacrt zakona u kojem se on priznaje.

Poručio je ovo poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Milanko Mihajilica tokom rasprave o Nacrtu zakona o imunitetu kojim je propisano da najviši nosioci izvršne vlasti u Srpskoj nisu krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti i na taj način se štite, kao i nosioci zakonodavne i sudske vlasti.

Mihajilica je pročitao član 8. ovog Nacrta u kojem se navodi da „osobe iz člana 3. ovog zakona, kao i drugi predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti i druga lica koja vrše javna ovlašćenja, te sudije i javni tužioci, a protiv kojih se pokrene krivični ili parnični postupak kao posljedica nepoštovanja odluka visokog predstavnika imaju imunitet“.

– Lica iz stava 1. ovog člana  protiv kojih je pokrenut krivični ili parnični postupak počevši od 1. avgusta 2021. godine kao posljedica nepoštovanja odluka visokog predstavnika imaju imunitet – pročitao je Mihajilica.

On je naveo da su Nacrt zakon predložili poslanici vladajuće većine koji odjednom priznaju Šmita za visokog predstavnika.

– Predlagač ovdje potvrđuje da postoji visoki predstavnik. Ovdje se cijela haranga vodi da Šmit nije visoki predstavnik, a onda nam se u članu 8. potvrdi da postoji visoki predstavnik. Kako je neko mogao da napiše ovo u zakonu, a obrazloženje je da zakon donosimo jer se Šmit ne priznaje za visokog predstavnika – upitao je Mihajilica.

Ko može imati imunitet

On je podsjetio na Ustav Republike Srpske koji je svojevremeno nekadašnji visoki predstavnik u BiH, Pedi Ešdaun, stavio van snage, a u kojem je stajalo da predsjednik Republike i članovi Vlade RS uživaju imunitet, kao i narodni poslanici.

– Ove odredbe Ustava bile su na snazi dok ih Ešdaun nije stavio van snage. Ne samo da je stavio van snage, već je donio odluku kojim je proglasio Zakon o imunitetu Republike Srpske po kojem predsjednik Republike, premijer i članovi Vlade nemaju imunitet – naveo je Mihajilica.

Mihajilica ističe da je Nacrt zakona manjkav i da ga je potrebno doraditi.

On kaže da nije sporno da se zakonom zaštite oni koji sprovode odluke NSRS.

– Mi imamo političku raspravu o ovome i imamo pravnu i tu očito postoje šumovi jer su predstavnici Republike Srpske u jednom periodu vodili različitu politku od one koju vode danas. Sve ovo što nam se danas dešava ne bi se dešavalo da predstavnici ove vlasti nekada nisu zagovarali ono čemu se danas protive – rekao je Mihajilica.

SNSD podržavao odluke OHR

On je pojasnio da su pojedine stranke došle na vlast u Srpskoj upravo zbog toga što su zagovarali da se poštuju odluke visokih predstavnika, i zato što su poštovali iste.

Podsjetio je na smjenu nekadašnjeg predsjednika Srpske, Nikole Poplašena od strane tadašnjeg visokog predstavnika čemu se SNSD tada nije protivio.

– Mi iz PDP ne želimo da Milorad Dodik odgovara pred Sudom BiH jer je potpisao zakon za koji smo i mi glasali u NSRS. Zamjeram vam jer pokušavate u javnosti da se stekne takva slika. To nije istina. Tom što ste vi nekada došli na vlast jer ste poštovali odluke visokih predstavnika, to nije dobro. Drago mi je da ste to uvidjeli – istakao je Mihajilica.

On je dodao da nije dobro to što je Dodik prihvatio da mu se sudi pred Sudom BiH i što se uopšte pojavio na suđenju u tom sudu.

Mihajilica navodi da mu je žao što je Dodik to prihvatio.

– Ako smo htjeli biti dosljedni onda se Dodik nije trebalo pojavljivati pred Sudom BiH. Međutim, prihvatili smo i pitanje je kako će ovaj proces ići dalje. Mi se suočavamo sa neprincipijelnosti vlasti Srpske od dana kada je smijenjen Nikola Poplašen. Od tada lutamo jer imamo različite političke poglede  – naveo je Mihajilica.

On je upitao i zašto se predloženim Nacrtom zakona želi ići u retroaktivnu primjenu počevši od 1. avgusta 2021. godine.

Mihajilica pita, ako se već željelo ići u retroaktivnu primjenu, zbog čega se onda nije obuhvatio i Zakon o negiranju genocida, koji je nametnuo Valentin Incko i slično.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This