Teško do posebne sjednice Narodne skupštine: Opozicija tvrdi da su zaključci prekršeni, vlast ima izgovor

Teško do posebne sjednice Narodne skupštine: Opozicija tvrdi da su zaključci prekršeni, vlast ima izgovor

Nove posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, ovaj put na temu (ne)poštovanja njenih zaključaka, najvjerovatnije neće biti.

Takav ishod se nazire nakon što su poslanici SDS, PDP i liste Za pravdu i red poslali pismo predsjedniku NSRS Nenadu Stevandiću, u kome ga pitaju da li još važe zaključci parlamenta koji se odnose na Ustavni sud BiH, ali i na djelovanje srpskih predstavnika u institucijama BiH.

Ako važe, poslanici Darko Babalj, Mladen Bosić, Branislav Borenović, Mira Pekić i Nenad Grković smatraju da je potrebno sazvati posebnu sjednicu NSRS „kako bi raspravili situaciju nastalu kršenjem zaključaka Skupštine i zauzeli stav o okolnostima koje su dovele do njihovog kršenja“.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić za Srpskainfo je rekao da će parlamentarcima zvanično odgovoriti iduće sedmice.

nenad stevandić predsjednik narodne skupštine republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Do tada, njegov stav je da „ostrašćeni dio opozicije ne razumije procese“. Ponavlja da su vitalni principi i dalje na snazi, kao i sve što je izglasano, ali da tempiranje toga u dan ili mjesec nema značaj!?

Potpredsjednik NSRS, Petko Rankić (SP) takođe je stava da nova posebna sjednica na ovu temu nije potrebna.

– Zna se da su sve odluke NSRS validne i one će se realizovati kada bude vrijeme. Trenutno nema potrebe da se realizuju te odluke. To je moje mišljenje – kaže Rankić za Srpskainfo.

Istovremeno, poslanici opozicije stava su da je posebnu sjednicu neophodno hitno sazvati jer je za 30. avgust najavljena nova sjednica Predstavničkog doma BiH na kojoj će biti usvojena još tri zakona iz 14 prioriteta Evropske komisije – Zakon o sudovima BiH, Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH i Zakon o strancima, dok i dalje ni traga nema zakonu o Ustavnom sudu BiH, koji je Narodna skupština označila kao prioritetan zakon bez kojeg nema usvajanja ni ostalih evropskih zakona.

Poslanici su pobrojali zaključke NSRS koji se tiču djelovanja srpskih predstavnika u Sarajevu, a za koje smatraju da su prekršeni.

Posljednji od njih od 27. juna 2023. glasi: „Narodna skupština zahtijeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane EU prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH odnosno odlaska stranih sudija, i da se u okviru te reforme usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH. Pored pitanja reforme Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR. Narodna skupština traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe.“

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zatim, NSRS je 21.oktobra 2015. usvojila zaključak kojim obavezuje izabrana i imenovana lica sa teritorije RS u institucijama BiH da prije usvajanja odluka i zakonskih rješenja obavezno zatraže mišljenje nadležnih odbora NSRS o pitanjima koja su od interesa za Republiku.

Dalje, na sjednici održanoj 30. jula 2021. NSRS je usvojila zaključke lidera povodom odluke visokog predstavnika da nametne izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, a u kojima stoji i ovo: „Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, osim u slučajevima kada je nepohodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima RS, sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona“.

POSLOVNIK

Prema Poslovniku NSRS, sazivanje posebne sjednice može zatražiti 28 narodnih poslanika, što SDS, PDP i Za pravdu i red nemaju. Takođe, sjednicu može još da zatraži predsjednik Republike i Vlada, kao i član Predsjedništva BiH iz RS. Može je sazvati i sam predsjednik NSRS, ukoliko za to postoje „naročito opravdani razlozi“. Podnosilac inicijative za sjednicu dužan je da obezbijedi i materijal za raspravu.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This