Srbi i Mađari treba da sarađuju na svim nivoima

Srbi i Mađari treba da sarađuju na svim nivoima

Odlikovanje Orbanu je dodijeljeno povodom Dana Republike – 9. januara.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je najviše odlikovanje Republike Srpske – Orden Republike Srpske na ogrlici – mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Odlikovanje Orbanu je dodijeljeno povodom Dana Republike – 9. januara.

„Dragi Viktore, hvala ti što si primio ovo odlikovanje, tvoj doprinos našem prijateljstvu je ogroman. Mađarska i Republika Srpska sarađuju na svim poljima, želimo naše prijateljstvo da prenesemo na naše ljude“, kazao je Dodik i naglasio da Srbi i Mađari treba da sarađuju na svim nivoima.

„To nije ni protiv koga trećeg, to je zbog našeg interesa. Zajedno ćemo sigurno slaviti naše uspjehe na svim poljima u narednom periodu. Znamo da u vama imamo prijatelje, a tako je i sa druge strane“, rekao je Dodik.

Svečanosti dodjele odlikovanja prisustvovali su predstavnici Republike Srpske i Mađarske. kao i srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

U sali su bili i stranački funkcioneri SNSD-a, koji ne obavljaju neku od zvaničnih funkcija u Republici Srpskoj,

Obbraćajući se prisutnima, Orban je rekao da su odlikovanja znak poštovanja, ali je i, kako je rekao, i nešto više, to je izraz prijateljstva i ljubavi među prijateljima, ima tu emocija i povjerenja i optimizam u odnosu na budućnost.

„Bez obzira na granice, mi smo susjedi. Ja sam uvijek podržavao Srbe u međunarodnoj politici, koja prema Srbima nije fer. Nema bezgrešnog naroda, ali, kako kažu u Mađarskoj, ima ljudi koji vide samo tuđe greške. Baš zbpg toga smatram da se prema Srbima odnose nepravedno“, kazao je Orban.

I u Evropi su Srbi potrebni i bez Srba, kaže Orban, nema stabilnosti i zdrave Unije.

„EU ima dosta problema, i ja se svaki dan borim, i trenutno nema boljih okvira od Evropske unije i ja ću sve raditi na tome da to bude kako treba, ako i vi to želite. Odjednom se pojavljuje ideje o proširenju prema istoku, a ne prrma jugu, to nije dobra vijest nije ni za vas ni za nas. To nije dobra ideja, prvo treba da se završi jug. Ja ne želim da prećutim i da smo se mnogo borili da se otvore procesi sa BiH, imali ste podršku i drugih, naročito Austrijanaca“, kazao je Orban.

Naveo je da su se nadali da će odluka o otvaranju procesa pregovaranja BiH sa EU dovesti do knsolidacije, ali uočavamo da je situacija takva da se donose odluke o izmjeni Izbornog zakona i to dovodi do srozavanja svih rezultata u EU.

„Ovakva provokativna odluka dovodi sve u pitanje, ovdje se stranci miješaju u unutrašnje poslove i trebalo bi da se prepusti vama narodima koji živite ovdje da sami rješavate svoje proleme“, kazao je Orban i dodao da se nada da odlikovanje nije dobio zbog onog „što sam učinio, već što ću ućiniti“, rekao je Viktor Orban.

(BN) Foto: BN
CATEGORIES
Share This