Da bi se izbjegla ekološka šteta EU mora zatražiti revizija trase auti-puta Koridora „Pet ce“

Da bi se izbjegla ekološka šteta EU mora zatražiti revizija trase auti-puta Koridora „Pet ce“

Evropska komisija i javne banke EU moraju izvršiti pritisak i zatražiti reviziju trase auto-puta Koridora „Pet ce“ u blizini Mostara, ako se želi izbjeći pretjerana ekološka i društvena šteta, navodi se u danas objavljenom izvještaju organizacije CEE „Bankvoč netvork“.

Na osnovu nedavne terenske posjete, u izvještaju se analiziraju dvije planirane dionice auto-puta od Mostara jug do tunela Kvanj i od Konjica do Mostara, kroz čuvenu planinu Prenj.

Insistiranje na pravilima EU o javnom savjetovanju i procjeni uticaja na okolinu jedini je način da se izbjegne povećani otpor javnosti i daljnja odgađanja, ističe “Bankvoč”.

U dolini Neretve, južno od Mostara, projekat je u zastoju zbog sporova oko trase i eksproprijacije. Predložena ruta prolazi kroz poljoprivredna zemljišta i sela s rastućim turizmom.

Nakon žalbe lokalnog stanovništva, mehanizam za pritužbe Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) objavio je rezultate istrage. Potvrđeno je da je odabirom trase južno od Mostara prekršena ekološka i socijalna politika EBRD-a, te da lokalno stanovništvo nije konsultovano. Kao rezultat toga, preporučeno je ponovno razmatranje trase.

Međutim, menadžment EBRD-a nije voljan da vrši pritisak, navodeći da nosilac projekta JP “Autoceste” i vlasti Federacije BiH neće razmatrati novu trasu. U međuvremenu, stanovnici koji se opiru izvlaštenju su zabrinuti, ali odlučni, sa nekoliko sudskih procesa u toku.

Tek predstoji najteži dio izgradnje auto-puta – tunel od 10 kilometara kroz planinu Prenj, za koju se već dugo planira da postane nacionalni park, a još je zakonski nezaštićena.

Izvještaj upozorava na ponovno ponavljanje istih pogrešaka kao u dolini Neretve jer je nova trasa predložena 2016. i usvojena 2017. bez javne rasprave.

Sa više od tri milijarde evra kredita i bespovratnih sredstava EU za Koridor `Pet-ce` do sada, imperativ je obezbijediti usklađenost sa ekološkim društvenim standardima EU i pravilima o nabavci. U pitanju su životi ljudi, raznolike i netaknute rijeke i planine BiH, kao i kredibilitet EU – ističu u “Bankvoč netvork”.

Koridor “Pet ce” je glavni cestovni projekat EU u BiH dužine 330 kilometara. Izgrađena je oko trećina trase, a u izgradnji je još nekoliko dionica. Projekat je finansiran sa više od ti milijarde evra u kreditima i bespovratnim sredstvima EU, Evropske investicijske banke (EIB) i EBRD-a, a očekuju se dodatno financiranje za tunel Prenj.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This