SNSD: Trojka pere ruke od sastanka u Laktašima

SNSD: Trojka pere ruke od sastanka u Laktašima

Nakon sastanka parlamentarnih stranaka koje čine vlast na nivou BiH, o izmjenama Ustava BiH, medijima se obratio predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković, koji je rekao da je trebalo definisati postojanje eventualne političke volje za promjenu Ustava BiH.

„Potrebna je dvotrećinska podrška za izmjene Ustava BiH. Političke volje ima samo kod onih koji čine većinu na nivou države. Kod ostalih je nema“, kazao je Konaković i dodao:

„Mi shvatamo da su tehničke izmjene izbornog zakona imperativ i da ih Šmit može nametnuti u idućem periodu. Mi samI treba da ponudimo rješenja. Međutim, fokus ne treba biti samo na jednom problemu i temi. Zanima nas i CIK koji sada čine predstavnici i savjetnici stranaka koje su u opoziciji. Mi se takođe slažemo da su imperativ i presude međunarodnih sudova i otklanjanje diskriminacije“.

Konaković je naglasio i da je prijedlog SDA o tehničkim izmjenama izbornog zakona koji je u parlamentarnoj proceduri, njihov pokušaj da i dalje odlučuju i imaju moć oni i drugi iz opozicije koji su, kako je rekao, imenovali sadašnje članove CIK-a.

Izmjene izbornog zakona su mogućei  bez izmjena Ustava BiH u dijelu gdje nisu u suprotnosti sa Ustavom, zaključio je Konaković.

Medijima se nakon ovog sastanka u Sarajevu, obratio i Milan Petković, predstavnik Ujedinjene Srpske.

„Očekujem da se što prije organizuje novi sastanak vladajućih na nivou BiH. Da nastavimo na tragu onoga što je dogovoreno u Laktašima, kada se radi o izmjenama izbornog zakona“.

„Sastanak je na brzinu sazvan i nedovoljno pripremljen. Nije bilo materijala, ali smo razgovarali o ovoj temi“, rekao je predstavnik  Demosa Čedomir Stojanović, dodajući da prioritet treba dati temama koje traži Evropska unija“.

Predstavnik SNSD-a Staša Košarac, ovaj sastanak je nazvao skretanjem pažnje.

„Najvažnija je tema implementirati dogovor iz Laktaša. Ovo je ozbiljna šansa za BiH, za kretanje ka EU, ali ako taj dogovor iz Laktaša bude potpuno implementiran. U srijedu, na sjednici Doma naroda ćemo vidjeti da li Trojka želi da sprovede taj dogovor. Izmjene Ustava nisu prioritet“, naveo je Košarac.

Neki kažu da je,, kako navodi Košarac, pranje Trojke zbog sastanka u Laktašima…

„Čini mi se da se taj dogovor pokušava poništiti, pod raznim uticajima“, rekao  je Košarac i naglasio da ne može američki ambasador Majkl Marfi određivati šta treba uzeti, a šta odbaciti iz dogovora vladajućih iz Laktaša.

„O sprovođenju presude Sejdić i Finci govorimo godinama. To je unutrašnje pitanje Federacije, ali nećemo dozvoliti ni da Federacija odlučuje kako će Republika Srpska birati člana Predsjedništva“  zaključio je Košarac.

Sastanku skupštinske večine na nivou BiH nisu se odazvali lideri opozicionih stranaka.

(BN) Foto:BN

CATEGORIES
Share This