Nelegalnom prodajom državne imovine pokušava se popuniti sve prazniji budžet Srpske

Nelegalnom prodajom državne imovine pokušava se popuniti sve prazniji budžet Srpske

Paradoksalno je da bi upravo visoki predstavnik, koga Dodik i saradnici nastoje predstaviti kao jednog od najvećih neprijatelja Republike Srpske, mogao spriječiti da nepokretna imovina bude poligon za pranje para i tako postane vlasništvo pojedinaca ili grupa…

Dodik i Višković svake godine u Republici Srpskoj „investiraju“ najmanje po dvije milijarde maraka, ali su te investicije ostale nevidljive. Zapravo, investicija vrijednih milijarde maraka u Republici Srpskoj proteklih godina nije bilo niti će ih biti u ovoj godini, posebno inostranih.

„Investicioni ciklus koji je Republika Srpska počela u ovoj godini težak je više od dvije milijarde KM“, izjavio je 9. januara 2022. godine premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, 21. novembra prošle godine izjavio je kako RS već ima ugovorene investicije za 2024. godinu veće od dvije milijarde maraka.

„Dovoljno je da kažemo jednom, dvaput, triput. Republika Srpska danas ima investicije ugovorene u vrijednostima koje će održati investicionu aktivnost, koja je preko 15 posto ukupnog budžeta Republike Srpske. To znači da će u idućoj godini nivo poslova koje smo obezbijedili biti preko dvije milijarde maraka“, rekao je tada Dodik.

Onda se krajem decembra prošle godine ponovo oglasio Višković i dodao: „Trenutne investicije u Republici Srpskoj premašuju šest milijardi KM, pregovara se o projektima vrijednosti veće od pet milijardi maraka, dok bi ukupan investicioni ciklus Srpske u idućih nekoliko godina trebao da pređe 11 milijardi maraka.“

Prema usvojenom rebalansu budžeta Republike Srpske, ukupne planirane javne investicije u ovoj godini iznose 88.350.300 KM.

„Ne protivi se Dodik konačnom rješavanju pitanja državne imovine u parlamentu BiH zato što je veliki srpski patriota, već zato što hoće da zadrži kontrolu nad javnom nepokretnom imovinom u Republike Srpske, kako bi je mogao rasprodati“, rekao je Žurnalu dobro obaviješten izvor blizak vrhu vlasti u Republike Srpske.

JAHORINA NA RASPRODAJI

Kontrola nad javnom imovinom RS, koja će vremenom sve više i češće ići na licitaciju, osnovni je razlog što Dodik svako malo zaprijeti kako neće oklijevati da proglasi samostalnost Republike Srpske, ako visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit donese Zakon o državnoj imovini.

Vlast Republike Srpske, sa Dodikom na čelu, već je krenula da rasprodaje javnu imovinu i to firmama čiji su vlasnici SNSD-ovi funkcioneri. Nedavno je objavljeno da je firma “Drvo-export” iz Teslića, u vlasništvu Srđana Klječanina Rufija, direktnom pogodbom sa Ministarstvom trgovine i turizma RS za 41,1 milion maraka kupila više od 56 dunuma zemljišta ma Jahorini.

Klječanin je odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Teslić, koji je početkom 2019. godine, kada je njegova stranka pokrenula inicijativu o referendumu za opoziv tadašnjeg SDS-ovog načelnika Milana Miličevića, planirao da dođe na tu poziciju. Referendum o opozivu Miličevića je propao, ali je iz tog vremena ostala Facebook stranica „Srđan Klječanin, načelnik opštine Teslić“ i objava „Ne bojim se ni metka ni rana dok je meni mojega Srđana!“, sa zajedničkom fotografijom Dodika i Klječanina.

Osim firme „Drvo-export“, Klječanin je vlasnik i firme „Klječanin-company“. U prošloj godini, prema podacima APIF-a, ove dvije firme su ostvarile ukupnu dobit od 2.381.652 KM, pa se postavlja pitanje odakle Rufiju 41,1 milion maraka da kupi zemljiše na Jahorini.

Izvor Žurnala navodi da je „Drvo-export“ samo formalni kupac, a da je novac za kupovinu zemljišta na Jahorini obezbijeđen od investitora „iz sjene“. Isti obrazac, navodi naš sagovornik, planiran je i za naredne projekte prodaje javnog zemljišta Republike Srpske.

Prodaja će biti unaprijed dogovorena, način odabira kupca biće direktna pogodba, a vrijedna imovina Republike Srpske će se kupovati parama tajkuna, ne samo iz BiH, već i zemalja regiona.

Novac će tako biti opran, a u javnosti će sve biti predstavljeno kao javne investicije u Republici Srpskoj.

Paradoksalno je da bi upravo visoki predstavnik, koga Dodik i saradnici nastoje predstaviti kao jednog od najvećih neprijatelja RS, mogao spriječiti da nepokretna imovina bude poligon za pranje para i tako postane vlasništvo pojedinaca ili grupa.

UPOZORENJE VISOKOG PREDSTAVNIKA

Nakon što je objelodanjeno da je firma „Drvo-exsport“ sklopila posao sa Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske i kupila atraktivno zemljište na Jahorini, iz OHR-a su saopštili da se „Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom izričito zabranjuje bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine i navodi da je svaki akt o raspolaganju tom imovinom, za koji se utvrdi da je u suprotnosti sa ovim zakonom, ništavan”. Radi se o zakonu, koji je 2005. godine nametnuo nekadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun.

Prema tom zakonu, sva nepokretna imovina koja je pripala BiH na osnovu sporazuma o sukcesiji, kao i ona kojom je upravljala BiH kao republika u sastavu bivše Jugoslavije, vodi se kao državna. U članu 1. stav 4 ovog zakona, pod državnom imovinom se podrazumijevaju i „rijeke, šume, šumsko zemljište“, za koje je Ustavni sud BiH utvrdio da predstavljaju državnu imovinu.

„Pod raspolaganjem navedene imovine smatra se direktni ili indirektni prenos vlasništva“, stoji u zakonu.

Upravo to se desilo u slučaju prodaje zemljišta na Jahorini.

Vlasnik državne imovine postala je privatna firma, čiji je vlasnik, pritom, funkcioner vladajuće stranke. „Drvo-export“ ima rok od 30 dana, od dana sklapanja pogodbe sa resornim ministarstvom, da uplati 41,1 milion KM u budžet Republike Srpske.

Vidjećemo da li će Klječanin, poput svog stranačkog šefa Dodika, negirati stavove OHR-a i jasno upozorenje na moguće negativne posljedice potencijalnim investitorima i kupcima državne imovine koja je pod zabranom raspolaganja i uplatiti novac u budžet ili će odustati od ovog posla.

(zurnal.info) Foto: Dron.ba

CATEGORIES
Share This