Šarović traži mjesto u Domu naroda u zamjenu za povlačenja s čela SDS?

Šarović traži mjesto u Domu naroda u zamjenu za povlačenja s čela SDS?

U Banjaluci se danas održava sjednica Predsjedništva SDS, a veliki pritisak članstva je da nakon izbornog debakla Mirko Šarović podnese ostavku na mjestu predsjednika stranke.

Prema informacijama Gerile,  pojedini članovi Predsjedništva najavili su da će danas podnijeti ostavke na te funkcije, a da isto očekuju i od Šarovića.

Kako saznajemo, Šarović već lobira da se održi na mjestu predsjednika do nove izborne skupštine SDS-a ili da se povuče uz garancije da će dobiti mandat u Domu naroda BiH.

Kako saznajemo, već je imao namjeru da se povuče s čelne pozicije, a da ovlaštenja prenese na zamjenika predsjednika Milana Radovića, što najveći dio rukovodstva stranke ne želi da prihvati.

Izvor Gerile iz Predsjedništva SDS-a kaže da Šarović na ovaj način pokušava da održi određeni uticaj, posebno kad se bude odlučivalo o potencijalnim mandatima u Domu naroda.

Isto tako, npominju da izmjena statuta Stranke koja dozvoljava ovu mogućnost nikada nije formalno završena, to jeste, nezakonita je.

Inače, vrh SDS-a smatra da je Šarović isključivi krivac za izborni debakl i istorijski minimum koji je pomenuta stranka imala na prethodnim izborima.

Naime, sam Šarović ubjedljivo je izgubio izbornu trku za člana Predsjedništva BiH, od Željke Cvijanović, koja je imala više od 102.000 glasova razlike.

S druge strane, izborni rezultat stranke je za njih takođe razočaravajući, jer će u NSRS imati samo 13 poslanika, što je najlošiji rezultat na izborima ikada, posebni kada se uzme u obzir da su 2006.kada su otišli u opoziciju imali 16 poslanika.

Sam Šarović je insistirao da bude kandidat na izborima za člana Predsjedništva BiH, iako je prema tada dostupnim istraživanjima imao najmanju šansu u odnosu na druge protivkandidate opozicije.

Članovi stranke smatraju da je Šarović svojim djelovanjem doveo i da stranku napusti veliki broj članova.

Prije sjednice Predsjedništva, u 12 sati je zakazan i sastanak Mirka Šarovića sa načelnicima opština koji su članovi pomenute stranke, kao i jednim brojem narodnih poslanika, koji žele da izraze svoje nezadovoljstvo rukovođenjem stranke.

Gerila.info

CATEGORIES
Share This