Sanja Vulić o izmjenama Izbornog zakona: Nismo za rješenja koja će kreirati Šmitova komisija ‘ŠIK’

Sanja Vulić o izmjenama Izbornog zakona: Nismo za rješenja koja će kreirati Šmitova komisija ‘ŠIK’

Sanja Vulić, šefica Kluba kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine osvrnula se na prijedlog izmjena Izbornog zakona kako CIK-a tako i Stranke demokratske akcije (SDA).

Povodom sutrašnjeg sastanka Centralne izborne komisije sa parlamentarcima, koji je sazvao predsjednik ove komisije Suad Arnautović, Vulić je rekla da je upitno o čijem prijedlogu treba razgovarati.

“Ako su kolege iz SDA sami pisali izmjene, čudi me da su zanemarili da po jedinstvenim pravilima institucija BiH, ako je predmet izmjene više od pola teksta postojećeg mora ići potpuno novi zakon. Ovaj zakon broji izmjene u više od 133 člana, što znači da samo ovaj prelazi polovinu”, rekla je Vulić.

Između ostalog, Vulić je rekla kako SNSD jeste za izmjene Izbornog zakona, ali ne po pravilima visokog predstavnika, Kristijana Šmita.

“SNSD jeste za izmjene Izbornog zakona, ali za novi zakon koji će zajedno kreirati Srbi, Hrvati, Bošnjaci, a ne ‘ŠIK’ – Šmitova izborna komisija. RS nikada neće raditi po bilo čijim instrukcijama, a pogotovo ne stranih ambasadora i Kristijana Šmita, uvijek sam za dijalog domaćih političara”, kazala je Vulić.

N1

CATEGORIES
Share This