Rješenja u skladu sa Dejtonom – jedini mogući održivi model

Rješenja u skladu sa Dejtonom – jedini mogući održivi model

Republika Srpska uvijek nudi jasna rješenja u skladu sa Dejtonskim mirovnom sporazumom za buduća kretanja u BiH i to je jedini mogući i održiv model, izjavio je član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac.

Košarac je upozorio da su sve druge opcije opasni i neizvjesni presedani, što konačno treba da shvate svi nedobronamjerni stranici.

– Lažni visoki predstavnik Šmit i pojedine zapadne diplomate, prvenstveno misleći na američkog ambasadora, modeliraju rješenja izvan dejtonskog okvira. To je za Republiku Srpsku apsolutno neprihvatljivo –  naveo je Košarac na “Instagramu”.

On je napomenuo da Republika Srpska insistira na dosljednoj primjeni slova Dejtona i dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez međunarodnog intervencionizma, koji nikada ništa dobro nije donio.

– Naš stav je da BiH za sva buduća kretanja treba da obezbijedi takvu vrstu suverniteta da sve političke odluke donose legitimno izabrani predstavnici konstitutivnih naroda kroz dogovor dva entiteta, a nikako uticajem ili nametanjem bilo koga ko nije državljanin BiH – naglasio je Košarac.

On je rekao da je Srpska svjesna da pojedinci u nekim izmišljenim, samo njima znanim i jasnim ulogama, pokušavaju da modeliraju pravne propise i politička rješenja, posredstvom neustavnih pravosudnih institucija i Ustavnog suda BiH, koji u pravilu voljom bošnjačkih sudija i stranaca donosi odluke na štetu Republike Srpske.

– Svjesni takvih namjera, mi ćemo nastaviti da insistiramo na usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH, koji će riješiti pitanje stranih sudija, što je za nas prioritetno pitanje, kao i na izmjenama Izbornog zakona –  poručio je Košarac.

Srna

CATEGORIES
Share This