Rizik za svakog, a najviše za Đajića: Analitičari o raspletu političkog rata u Banjaluci

Rizik za svakog, a najviše za Đajića: Analitičari o raspletu političkog rata u Banjaluci

Slučaj „Opoziv“ ne bi bio samo okršaj između Draška Stanivukovića i šefa SNSD u Banjaluci Vlade Đajića, nego bi bio i svojevrsna borba unutar SNSD, a posebno u opozicionim redovima.

To za Srpskainfo kažu politički analitičari s kojima smo razgovarali nakon što je Gradski odbor SNSD pokrenuo potpisivanje peticije protiv gradonačelnika, s ciljem potencijalnog referenduma o opozivu Stanivukovića.

Politički analitičar Velizar Antić smatra da u priči oko opoziva Draška Stanivukovića ima nekoliko nivoa.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Prije svega, tu je nivo unutar samog SNSD, gdje je očigledno da postoje dva viđenja oko ovog pitanja. Dodik, koji je neprikosnoveni autoritet u ovoj stranci, protiv je opoziva, dok s druge strane Vlado Đajić, kao predsjednik najvećeg, banjalučkog odbora stranke, i ljudi oko njega već duže vrijeme izlaze sa ovom idejom. Poučeni lošim iskustvom sa opozivom gradonačelnika u Bijeljini, Dodik je svjestan da bi s neuspjehom opoziva i u Banjaluci dao dodatni vjetar u leđa opoziciji pred sljedeće lokalne izbore u zemlji. Dakle, Dodik ima širu sliku čitave Republike Srpske i izgleda da nije spreman da ulazi u rizik da opoziv ne uspije u Banjaluci – ocjenjuje Antić za Srpskainfo.

DODIK I STANIVUKOVIĆ KOČIĆEV ZBOR
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

S druge strane, dodaje on, Vlado Đajić posmatra samo nivo Banjaluke i izgleda da su poprilično uvjereni da imaju podršku naroda za ovu akciju. Antić tvrdi da ovim preuzima veliki rizik, jer u slučaju da opoziv ne uspije, sasvim je izvjesno da bi to bio kraj za Đajića ne samo na čelu banjalučkog odbora SNSD već i uopšte bavljenja politikom.

– U čitavoj priči biće jako zanimljivo kako će se postaviti sve opozicione partije. Ovdje prije svega mislim na Narodni front Jelene Trivić, kao i Listu za pravdu i red Nebojše Vukanovića. Ukoliko ove dvije partije podrže opoziv gradonačelnika, veoma je izvjesno da će opoziv i uspjeti. Međutim, u tom slučaju obje ove partije dolaze u situaciju da podržavaju SNSD, a da idu protiv kandidata opozicije. U svakom slučaju, ukoliko se zaista uđe u proces opozivaj biće jako zanimljivo kako će se pozicionirati ne samo političke partije, već kakvu će poziciju zauzeti i mnoge frakcije unutar tih partija – kaže Antić.

Politički analitičar Nebojša Tojagić ne vjeruje da je SNSD započeo priču o opozivu bez nekog ozbiljnijeg istraživanja javnog mnjenja. Siguran je da su dobro odvagali tajming i dobro poslagali razloge za i protiv opoziva.

Kaže da je opoziv očekivao još na početku mandata, te da mu ta inicijativa ne predstavlja nešto neočekivano.

– Ako realno gledamo, SNSD je imao više razloga za optimizam kod opoziva Ljubiše Petrovića u Bijeljini nego što će imati kada je riječ o Banjaluci – kaže Tojagić.

Ukoliko do opoziva dođe, kaže, on bi bio ozbiljan test za opoziciju – u prvom redu test koalicionih partnera poput Jelene Trivić i Nebojše Vukanovića, a potom i test snage na terenu PDP.

– Mislim da je ovo velika usluga koju SNSD radi PDP-u. Činjenica je da su se neki mlađahni PDP-ovci malo zaigrali i umislili, pa bi ovo moglo biti i njihovo prizemljenje. Ako opoziv i uspije, mislim da će PDP postati svjestan daljeg značaja širenja koalicionog kapaciteta, nužnog pravljenja kompromisa i da će ući kao apsolutni favorit u trku za gradonačelnika – smatra Tojagić.

Podsjećamo, i Jelena Trivić i Nebojša Vukanović su ubijeđeni da neće biti referenduma o opozivu, ali iz razloga što Stanivuković navodno odgovara Dodiku. Ipak, ako se to kojim slučajem desi, Vukanović je obećao da će svim silama raditi da se sruši Stanivuković.

Dodik je izjavio da on i Izvršni komitet SNSD nisu donijeli oduku o pokretanju opoziva, a Đajiću je poručio da je referendum politički opasna stvar. Da li će i kada biti održan sastanak Gradskog odbora i vrha SNSD nismo uspjeli da saznamo.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This