Režim pokušava da opravda kršenje zaključaka NSRS

Režim pokušava da opravda kršenje zaključaka NSRS

On kaže da NSRS nije glasala ni za „blickrig“, ni za proces, kako takođe sada pravdaju još jedno gaženje Republike Srpske, a pogotovo ne za prolongiranja, svojstvena režimu.

Narodna skupština Republike Srpske nije izglasala „vitalne principe“, kako nemušto novu prevaru režima naziva Stevandić, nego vrlo jasne i konkretne zaključke koji kažu da nema ni razgovora o zakonima iz 14 prioriteta EU dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu – rekao je poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slaviša Marković.

On kaže da NSRS nije glasala ni za „blickrig“, ni za proces, kako takođe sada pravdaju još jedno gaženje Republike Srpske, a pogotovo ne za prolongiranja, svojstvena režimu.

– Jadno je i smiješno slušati srpske ministre iz Savjeta ministara BiH kako govore da su predstavili prijedloge zakona o Ustavnom sudu i odlasku stranih sudija, a onda ih demantuje njihov i „trojkin“ zajednički ministar Hurtić riječima da se o tome nije ni raspravljalo, niti je to bila tačka dnevnog reda – kaže Marković.

Ističe da su jadna opravdanja da zaključci NSRS nisu pogaženi, jer će zakon navodno biti donesen u oktobru, budući da je u zaključcima definisano i da je to morao biti prvi zakon na sjednici PD PS BiH.

– Na kraju krajeva, dobro znamo šta znače njihova prolongiranja. Prolongirali su osnivanje Agencije za lijekove Republike Srpske, što je takođe izglasala NSRS, a do sada su uradili samo to da imenuju svoj kadar na poziciju direktora Agencije za lijekove, ali BiH. I usput postignu i da ministar zdravlja Republike Srpske dobije sankcije SAD. Pa maestralno! Gdje je „prolongirana“ Vojska Republike Srpske? Ni na vidiku, a pri tome su povećali budžet Oružanim snagama BiH. Gdje su „prolongirani“ UIO i VSTS Republike Srpske? Eno ih u direktorskoj fotelji i na usvajanju zakona, ali na nivou BiH – kaže Marković.

Na kraju, ističe Marković, suština je da i ovaj i ovakav Ustavni sud radi bez sudija iz Republike Srpske, zbog čega je prije dva mjeseca i počela čitava zavrzlama i još jedna prevara.

– Jedino što do oktobra mogu uraditi jeste da imenuju sudije iz Republike Srpske, budući da je konkurs davno završen, a odlazak stranih sudija i reforma Ustavnog suda koji redovno radi na štetu Republike Srpske biće samo još jedno mrtvo slovo na papiru pogaženih zaključaka ponižene Narodne skupštine – poručio je Marković.

.(BN) Foto:

CATEGORIES
Share This