Profesor Pavićević: Crnogorski recept rušenja režima može se primijeniti i u Srpskoj

Profesor Pavićević: Crnogorski recept rušenja režima može se primijeniti i u Srpskoj

„Opozicija u Crnoj Gori je uspjela da pobijedi Mila Đukanovića okupljena oko jedne ideje i to bi trebalo da bude recept i za opoziciju u Srpskoj“, smatra Vladimir Pavićević, politikolog i politički analitičar.

Dodaje da treba da postoji, bez obzira na razlike, cilj ili ličnost oko koje bi opozicija mogla da se bespogovorno okupi.

„Postoji jedna ličnost na opozicionoj sceni Republike Srpske o kojoj nisam čuo ni slovo kritike, a ako nema ni slovo kritike, onda već postoji neki potencijal koji može da bude tačka kohezije, a onda i širenja uticaja. Taj čovjek je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović. On se suočio sa izazovom oko referenduma koji je sa lakoćom eliminisao“, kazao je Pavićević u emisiji „Mat“ BN TV.

Pavićević je mišljenja da bi prvo trebalo krenuti od lokalnih izbora, a da bi zamah nakon toga mogao da se širi i prema institucijama Srpske.

On objašnjava kako bi iskustvo okupljanja oko jasnog cilja, prevazilaženjem postojećih razlika u Crnoj Gori, moglo da pomogne opoziciji u Srpskoj.

„Mi smo prije izbora avgusta 2020. godine imali veoma tešku situaciju u opozicionim redovima. Opozicioni lideri nisu pričali jedni sa drugima. To nije bilo važno, važna je neka ideja, šta je cilj. Imali smo ljude koji međusobno pričaju, a koji su bili zaduženi da rješavaju probleme u svojim redovima. To je jedan od mehanizama koji nam je bio dragocjen. Mi smo napravili prećutni sporazum u tri tačke: zajednička kontrola izbora, solidarnost u slučaju napada i da nema nikakve saradnje sa Milom“, objasnio je Pavićević.

Govoreći o odnosima Crne Gore sa susjednim državama, od kojih su neki bili zategnuti, Pavićević je istakao da ti odnosi nisu kao u vrijeme vlasti Mila Đukanovića i da Crna Gora radi na njihovom otopljavanju.

„Srbija se apsolutno ne miješa u odnose unutar same Crne Gore, a normalno je da se uvijek brine za Srbe, u kojoj god državi da žive“, zaključio je Pavićević.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This