Arhiepiskop Jerusalimski Teodosios Hana: Odnos Jevreja je isti i prema hrišćanima i prema muslimanima

Arhiepiskop Jerusalimski Teodosios Hana: Odnos Jevreja je isti i prema hrišćanima i prema muslimanima

Arhiepiskop grčko-pravoslavnog patrijarhata u Jerusalimu Teodosios Atalah Hana je izjavio za Al Jazeeru  da pripada najstarijoj crkvi na svijetu, a da je Palestina kolijevka hrišćanstva.

„Mi takođe pripadamo arapskom etničkom korpusu i palestinskom narodu koji se danas bori za svoju slobodu, čast i nezavisnost“, rekao je Hana.

„Nama je kao vjernicima hrišćanima, Arapima i Palestincima, dužnost da pomažemo palestinski narod i stanemo uz njega, dok izraelske okupacione snage ne žele da stanemo uz bok svog naroda“, kaže Hana i dodaje: „Oni žele da budemo nijemi posmatrači skrštenih ruku.“

On kaže da je „palestinsko pitanje naše zajedničko pitanje, a da se palestinski hrišćani ovdje nalaze još od vremena Isusa Hrista.“

„Izraelska okupacija Jerusalima i preostalog dijela palestinske teritorije ne pravi razliku između hrišćana i muslimana. Ne postoje različiti oblici agresivne prakse prema muslimani, na jednoj, i prema hrišćanima, na drugoj strani. Nimalo drugačije se ne odnose prema hrišćanima. Riječ je o istovjetnom odnosu. Ista doza nepravde i rasizma ispoljava se i prema hrišćanima i prema muslimanima“, konstatovao je Hana.

– Naša bol je zajednička, naša patnja je zajednička. Okupator se bori protiv svih nas bez izuzetaka. Zato moramo unaprijediti naše jedinstvo, naše hrišćansko-islamsko bratstvo…“, naveo je Teodosios Atalah Hana za Al Jazeeru.

Jerusalimska patrijaršija osudila napad na crkvu

Grčka pravoslavna patrijaršija u Jerusalimu osudila je nedavni napad Izraela na pravoslavnu vrkcu u Gazi i dodala da „neće napustiti svoju versku i humanitarnu dužnost“ da pruži pomoć. Poglavar Grčke pravoslavne crkve u Jerusalimu osudio je napad na ovu najstariju crkvu u Gazi. Arhiepiskop Hana rekao je da je bombardovanje crkve „novi masakr“ i „napad na hrišćansko nasleđe“.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Hitno apelujemo na Njegovu Svetost Papu i poglavare crkava širom svijeta da dignu svoj glas i da se ne zadovoljavaju samo molitvama“, dodao je Hana u pisanoj izjavi.

ISTOK

CATEGORIES
Share This