Posljednja šansa za dogovor: Savjet ministara danas o izmjenama Izbornog zakona BiH

Posljednja šansa za dogovor: Savjet ministara danas o izmjenama Izbornog zakona BiH

Pred ministrima na nivou BiH danas bi trebalo da se nađu izmjene Izbornog zakona, ali pitanje je da li će to  zakonsko rješenje dobiti zeleno svjetlo i po svemu sudeći njegova sudbina znaće se tek pred sami početak sjednice u Sarajevu.

Iz Savjeta ministara BiH najavljeno je da je sjednica zakazana za danas te da će se na dnevnom redu naći nacrt izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH te novi tekst nacrta Zakona o Sudu BiH.

Predlagač ova dva zakona je Ministarstvo pravde BiH, a resorni ministar Davor Bunoza juče nije odgovarao na naše pozive.

Međutim, u Savjetu ministara saznajemo da su tokom jučerašnjeg dana trajali pregovori o usklađivanju izmjena Izbornog zakona, ali da će ti razgovori biti nastavljeni i danas.

– Ne bi bila rijetkost i da u posljednji trenutak bude postignuta usaglašenost o Izbornom zakonu. Tako da će sudbina toga akta biti poznata tek pred samu sjednicu Savjeta ministara, odnosno tada će biti poznato da li će zakon biti usvojen ili će ipak biti povučen sa dnevnog reda – rekao je izvor Glasa iz Savjeta ministara.

Kada je riječ o novom tekstu Zakona o Sudu BiH, isti izvor navodi da nisu rađene suštinske izmjene.

– Pitanje je i da li će to zakonsko rješenje na kraju biti usvojeno ili će ipak biti skinuto sa dnevnog reda. Ono na šta Republika Srpska ne pristaje jeste to da sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH bude izvan Banjaluke. Po tom pitanju Republika Srpska neće promijeniti svoj stav niti popustiti – zaključio je izvor Glasa Srpske.

Prijedlog HDZ

Pred ministrima u Sarajevu danas bi trebalo da se nađe HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona, a akcenat će biti stavljen i na tehničke izmjene tog zakonskog rješenja koje je 26. marta ove godine nametnuo Kristijan Šmit, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika.

Osim tehničkih, izmjene se odnose i na Centralnu izbornu komisiju i izbor članova Predsjedništva BiH. Koalicionim partnerima na nivou BiH prijedlog izmjena Izbornog zakona uputila je i “Trojka”, ali o njemu Savjet ministara BiH danas neće raspravljati.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović prošle sedmice rekao je da se i dalje nada domaćem rješenju kada je u pitanju Izborni zakon BiH te da će u narednih desetak dana na sjednici Savjeta ministara biti prijedlog koji je već u proceduri.

– To je jedno od rješenja koje ste kroz medije imali priliku čuti u proteklim mjesecima gdje imate i tehničke izmjene, Centralnu izbornu komisiju, Predsjedništvo BiH i vidjećemo u kojoj mjeri ćemo to moći usvojiti na sjednici Savjeta ministara – poručio je tada Čović iz Mostara.

Ako zakon ne bude usvojen, izvjesno je da će Centralna izborna komisija oktobarske lokalne izbore raspisati po važećem Izbornom zakonu i to poštujući i odredbe koje je nametnuo Kristijan Šmit.

BEZBJEDNOST

Ministarstvo finansija i trezora podnijeće danas na sjednici Savjeta ministara i inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu između Saudijskog fonda za razvoj i BiH za izgradnju studentskog doma na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Na dnevnom redu je i novi tekst informacije o stanju bezbjednosti u BiH za 2022. godinu, kao i informacija o izradi plana tranzicije u upravljanju migracijama, čiji je predlagač Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This