Banda sa Balkana ojadila Nijemce za milion evra

Banda sa Balkana ojadila Nijemce za milion evra

Srpska policija, koja je postupala po zamolnici Njemačke, privela je 14 osoba zbog međunarodne prevare putem pozivnih centara tokom koje je oštećeno više državljana Njemačke za oko milion evra.

Ova kriminalna banda radila je na teritoriji BiH, Albanije, Kosova i Libana, a uhapšena je ukupno 21 osoba i identifikovano još 18 osumnjičenih koji su dnevno ostvarivali hiljade telefonskih prevara.

Prevara je otkrivena u decembru 2023. godine kada je službenik jedne banke u Frajburgu u Njemačkoj prijavio policiji da je klijent zatražio da podigne više od 100.000 evra u gotovini, prenosi Blic.

Blagajniku je to odmah bilo sumnjivo i ubrzo je saznao da je klijent zapravo žrtva prevaranata. Umjesto isplate ogromne sume novca, prevaranti su uhapšeni.

Tada je počelo da se odmotava klupko.

Na telefonsku liniju žrtve policija je postavila nadzor. Istražujući slučaj, policajci su shvatili da se telefonski brojevi koje su koristili počinioci mogu povezati sa više od 28.000 prevara u posljednjih 48 sati.

Istraga je proširena, a zbog velikog obima je predata Državnoj kancelariji kriminalističke policije Baden-Virtemberg.

– Utvrđeno je da su počinioci u različitim zemljama i da sprovode telefonske prevare- navodi Europol.

Prevaranti bi se predstavljali kao bliski rođaci, radnici u banci, agenti za korisničku podršku ili policajci. Bilo je i onih koji su su se koristili srceparajućim ljubavnim prevarama.

Inspektori su locirali pozivne centre u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i u Libanu.

Kriminalna mreža odgovorna za lažne pozive uspostavila je svoj rad na koordinisan način, fokusirajući se na različite prioritete u svakoj zemlji. Dok su prevare u naplati dugova uglavnom vršene u Bosni i Hercegovini, pozivi na prevaru u vezi sa internet bankarstvom upućivani su sa Kosova.

– Investicioni prevaranti zvali su žrtve uglavnom iz Albanije, a kriminalci specijalizovani za prevare sa pripejd karticama bili su u Libanu- navodi se u saopštenju Europola.

Nemački istražitelji uspeli su da istovremeno prate i po 30 razgovora, obezbedivši dokaze za više od 1,3 miliona prevarenih poziva.

– Čim bi bilo otkriveno ko je primio poziv prevaranta, policija bi uspjela da upozori žrtvu. Na taj način su spriječene prevare u iznosu od više od 10 miliona evra- navodi se u saopštenju.

Srpskianfo

CATEGORIES
Share This