Politička kriza u BiH nikad veća od devedesetih

Politička kriza u BiH nikad veća od devedesetih

Politička kriza u BiH je čini se nikada veća od devedesetih – tako analitičari isčitavaju poruke sa zapada među kojima su povlačenje milionskih investicija, ali i produženje vojnih mandata stranih vojnika u BiH.

Berlin je svojim vojnicima naredio da ostaju u BiH i oči drže širom otvorene i uprte, prije svega u poteze Banjaluke.

“Mislim da je potpuno očekivana odluka da se produži mandat njemačkim vojnicima. Politička situacija je mnogo nestabilnija od bezbjednosne. Mislim da bezbjednosna kriza nije tolika kolika je politička”, kaže politički analitičar iz Beograda Velizar Antić. Profesor Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke Miloš Šolaja kaže da je ovo korak nazad kada se govori o putu BiH ka EU.

“Međunarodna zajednica bi svakako trebalo da definiše potpuno politike koje se odnose na bezbjednosno prisustvo. Svako povećanje bezbjednosnih snaga u BiH udaljava BiH od Evropske unije.”

Uporedo sa tom odlukom, a s obzirom na svoje kapacitete – najveće evropske sile, Njemačka je u nekoliko sekundi, jednim potezom, bez mnogo obrazloženja precrtala Republiku Srpsku sa mape prostora gdje su njemački evri sigurni.

“To je sigurno znak za potencijalne investititore da u takvo okruženje ne ulažu novac”, kaže Antić. “Da je vlast okrenuta razvoju, mi bi imali drugačije političke odnose. Vlast bi se skoncentrisla na dobrobit naroda, a onda tu konflikti nestaju”, kaže ekonomista Aleksa Milojević.
Ekonomista Mirjsna Orašanin navodi da danak plaćaju građani koji nemaju ni izgrađene saobraćajnice niti fabrike niti zaposlenje. “Kad sve pogledamo, vode nas u ambis.”

Do ambisa nećemo doći uvjerava predsjednik Srpske, a prate ga ministri. Konkretne poteze kojima bi potkrijepili ta uvjeravanja još ne povlače.

“Treba jasno reći građanima šta je alternativa za Srpsku i BiH, ako to nije Evropska unija. Da li to neka vrsta saveza sa Kinom, Rusijom, afričkim zemljama”, rekao je Antić. Jedina trenutna, nama poznata alternativa su krediti na kredite. Posljednja takva alternativa pogodila nas
je početkom avgusta, a težila je 35 miliona KM.

(BN)

CATEGORIES
Share This