Podizanje praga za ulazak u sistem PDV važno za građane

Podizanje praga za ulazak u sistem PDV važno za građane

Podizanje praga za ulaska u PDV sistem sa 50.000 КM na 100.000 КM predstavlja pobjedu svih građana u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko Distriktu, kaže delegat u Domu naroda PSBiH Želimir Nešković (SDS).

On je istakao da će usvajanje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost pomoći velikom broju privrednika.

„Zahvaljujući poslanicima SDS u Predstavničkom domu BiH Mladenu Bosiću i Darku Babalju koji su predložili usvojene izmjene imamo ovu pobjedu koja će doprinijeti, ne samo privrednicima, nego i zaposlenima u tim privrednim subjektima koji su bili na granici ulaska u PDV sistem“, rekao je Nešković.

On je izrazio željenje što na sjednici Doma naroda PSBiH nije bilo razmijevanja za prijedlog još jedne mjere za pomoć privredi, a to je da izvještaj o PDV ne ide do 10-og dana u mjesecu, nego na kraju mjeseca.

„Žao mi je što u drugom čitanju na sjednici nisam imao mogućnost amandmanskog djelovanja. Da sam imao, predložio bih obavezno ponovo ono što su predložile moje kolege, a to je da Izvještaj o PDV ne ide do 10-og dana u mjesecu, nego na kraju mjeseca. Moram reći da mi je žao što predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje nisu to prepoznali i jače uticali na većinu i u Predstavničkom domu i u Domu naroda BiH“, istakao je on.

Smatram, dodaje Nešković, a na osnovu brojnih mišljenja stručnjaka i jednog dijela zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje, da je bilo prostora da se Izvještaj o PDV ispostavi recimo 20-og dana u mjesecu.

„To je itekako značajno brojnim poslodavcima i privrednicima, prije svega mljekarima i drugim poljoprivrednim proizvođačima koji čekaju plaćanje svojih komitenata, a moraju u međuvremenu da plate PDV. To bi im itekako olakšalo poslovanje“, objasnio je Nešković.

Кako kaže, ovo je veliki prostor za narednu godinu i djelovanje onih političkih organizacija koje smatraju da treba datum za podnošenje Izvještaja o PDV pomjeriti u drugu polovinu mjeseca.

„SDS je jedan od nosilaca u tom mišljenju. Ostavljen je ogroman prostor za narednu godinu da se razgovara o tome, odnosno, da se recimo pomjeri na 15. i 20. dan u mjesecu i da se prate pokazatelji u narednih šest mjeseci. Siguran sam da ćemo doći do poboljšanja u radu ovih privrednih subjekata“, istakao je Nešković i dodao da će SDS u budućnosti nastaviti u skladu sa reformskim inicijativama.

(BN) Foto: SDS

CATEGORIES
Share This