Ministar Nenad Nešić prijavljen Tužilaštvu BiH

Ministar Nenad Nešić prijavljen Tužilaštvu BiH

Nešić 22. septembra potpisao sporno rješenje. Osim ministra, prijavljen je i pomoćnik Samir Rizvo. Informacije govore o favoriziranju firme Page koju je osnovao Igor Golijanin, bivši šef Kabineta Dragana Mektića. Kakva je u svemu ovome uloga ICPMD-a?

Provođenje projekta unapređenja sistema biometrijske indentifikacije stranaca, teškog desetak miliona KM, koji u BiH finansira EU, prema informacijama do kojih je došao Fokus, moglo bi prerasti u aferu s obzirom na niz koruptivnih elemenata u cijeloj ovoj priči.

Kako nam je potvrđeno, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnesena je krivična prijava na desetak stranica uz priložene dokaze. Također, prijava je proslijeđena i na adrese nekoliko ambasada.

Prvoprijavljeni je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić piše FOKUS

Takođe, prijavljeno je i nekoliko službenika, među kojima je Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti za međunarodnu saradnju.

:Ukidanje radne grupe

Navedeni projekat provodi se još od 2021, i to u dvije faze, a obje su teške po pet miliona KM. Fokus.ba došao je do niza izjava svjedoka iz više institucija i privatnog sektora, zatim zvaničnih dokumenata i drugih informacija koje ukazuju na kršenje propisa, nezakonite radnje, a u konačnici i na talove.

U prilog ovim informacijama ide i rješenje koje je 22. septembra ove godine potpisao sam ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

Nešić je ovim rješenjem stavio van snage raniju odluku o imenovanju radne grupe od devet osoba iz više institucija koje su trebale provesti drugu fazu navedenog projekta. Na čelu te radne grupe nalazio se Novica Koroman, viši stručni saradnik iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Njemu se, prema informacijama koje su nam predočene, želi povjeriti ovaj kompleksan posao koji je trebala raditi cijela radna grupa, a s ciljem da se firmi, koja je nakon dva poništena tendera ipak odabrana za ponuđača za nabavku biometrijskog hardvera i softvera u prvoj fazi projekta, povjeri posao i u drugoj fazi.

Riječ je o firmi Page d.o.o. Istočno Sarajevo, čiji je osnivač Igor Golijanin, bivši šef Kabineta ranijeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Golijanin je, što nam je i sam potvrdio, u dobrim odnosima sa Samirom Rizvom, pomoćnikom ministra sigurnosti za međunarodnu saradnju, a koji je od ranije, još za vrijeme prethodnog ministra sigurnosti Selme Cikotića, preuzeo na sebe implementaciju ovog i niza drugih projekata. Naime, za vrijeme Cikotića kao ministra sigurnosti, Rizvi je povjereno da upravlja i projektima koji su i ingerenciji sektora za azil, imigraciju i IT.

U više navrata, kao i u slučaju provođenja projekta unapređenja sistema biometrijske indentifikacije stranaca, zaobilaženi su stvarno nadležni sektori u Ministarstvu sigurnosti, i to za azil, imigraciju i IT, pri čemu je grubo prekršen Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta.

Tvrdnje Vujanovića i Planinića

Fokus.ba u posjedu je i navoda članova spomenute radne grupe koji su, zbog uočenih koruptivnih radnji, tražili da se izuzmu iz cijele priče. Među njima su bili i Frano Planinić iz Ministarstva vanjskih poslova, kao i Aleksandar Vujanović iz Sektora za IT Ministarstva sigurnosti BiH.

Obojica su u e-mail prepisci naveli kako su uočili da je kao vanjski ekspert za projekat angažiran uposlenik firme Page zbog čega su tražili ne samo izuzeće već i utvrđivanje zakonitosti u realizaciji ovog tendera.

Cijeli tekst pročitatje ovdje. 

(N1) Foto:N1

CATEGORIES
Share This