Ovo je početak kraja vladavine jednog čovjeka!

Ovo je početak kraja vladavine jednog čovjeka!

Orašanin poručuje da je jučerašnjim potpisivanjem ukaza stavljen potpis na početak kraja vladavine jednog čovjeka!

– Potpisivanjem  ukaza o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama krivičnog zakonika Republike Srpske definitivno je stavljena tačka na demokratiju u Republici Srpskoj, upozorava Mirjana Orašanin, poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ovo je, kaže Orašanin, očajnički potez vlasti koja na matrici medijske diktature vlada od kada je preuzela vlast u Republici Srpskoj 1998. godine, dovodeći OHR i međunarodnu upravu na RTRS, a nešto kasnije, samo u jednom danu, zatvaranjem i zabranom rada 18 radio stanica.

„To je bilo davne 1998. godine, a danas 2023., ista ta vlast je rekorder medijske cenzure na Balkanu i u Evropi, što potvrđuje i proglašenje ovog zakona“, navodi Orašanin.

Ona kaže da je u pitanju očajnički potez vlasti, ogrezloj u korupciji,  koja gubi konce iz ruku i koja želi po svaku cijenu spriječiti slobodu govora.

„Sloboda govora, kroz istoriju, vezala se za borbu za promjene. Sloboda govora je jedan od osnovnih stubova koji podržava i štiti demokratski proces i od velikog je značaja za sve nas koji želimo da živimo u društvu koje je pravedno i jednako za sve. Sloboda govora je i iznošenje kritičkih stavova prema vlasti, bez bojazni od negativnih posljedica“, ističe Orašanin i dodaje:

„Očajnički potez vlasti čiji je primarni cilj ostanak na vlasti, a da bi to postigli potrebno je kontrolisati javni narativ. A to će osigurati samo povoljnim medijskim izvještavanjem i vršenjem finansijske i uređivačke kontrole nad medijima. Očajnički potez vlasti koja nas iz demokratskog uvodi u autokratsko društvo u kome se vlast vrši bez demokratskog duha, po svaku cijenu  bez poštovanja ljudskih prava i sloboda.“

Orašanin poručuje da je srpski narod slobodarski narod i kroz istoriju je pokazao da slobodu cijeni više od života.

„Pa, šta ova vlast misli? Da će jednim zakonom spriječiti slobodu govora i slobodu izražavanja mišljenja?  Da će prijetnjom novčanim i zatvorskim kaznama spriječiti borbu protiv korumpiranih političara“, upitala je Orašanin.

Ona navodi da će ovakvi autokratski potezi vlasti izazvati revolt kod građana.

„Poznajući mentalitet našeg naroda i podsjećajujći na čuveni ‘srpski inat’ revolt i otpor postaju iz dana u dan sve veći“, ističe Orašanin.

Ona poručuje da je današnjim potpisivanjem ukaza stavljen je potpis na početak kraja vladavine jednog čovjeka!

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This