Ovaj zakon se donosi isključivo zbog litijuma

Ovaj zakon se donosi isključivo zbog litijuma

Novim zakonom o geološkim istraživanjima se od nosioca istraživanja ne traži procjena uticaja na životnu sredinu i takve izmjene su nedopustive, kaže Tomica Stojanović, poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Sprske.

On upozorava da se predloženim izmjenama iz Zakona o geološkim istraživanjima briše dio u kome nosilac istraživanja mora dobiti mišljenje nadležnog organa o potrebi sprovođenja procijene uticaja na životnu sredinu.

„Za poslove gdje će se otvarati rudnici, gdje će hiljade hektara zemlje nestati ne traži se ta procjena. U Bijeljini, gdje sam radio kao načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove tražila se procjena uticaja za životnu sredinu za otvaranje postrojenja za 2-3 radnika, gdje djelatnost nema nikakve veze sa zagađenjem prirode. Ovde gdje treba otvoriti rudnik i gdje će ostati samo jalovišta i pustinja se to ne traži“, napominje Stojanović.

On smatra da je brisanje ove tačke čak i pogubnije od pokušaja da se lokalne zajednice izbace iz procesa odlučivanja o geološkim istraživanjima.

„Ja dolazim sa prostora gdje je nestalo cijelo jedno selo i tu sada nema ništa osim rupe veličine grada Banjaluke i sada neko kaže da ne treba raditi procjene uticaja na životnu sredinu kada su takve stvari u pitanju“, kaže Stojanović.

Smatra da se jedan ovakav zakon donosi isključivo zbog litijuma i dodaje da je to sada potpuno očigledno.

„Postojeći zakon smo usvajali prošle godine i sada odjednom je on ponovo pred poslanicima u Narodnoj skupštini“, podsjetio je Stojanović.

On je poručio da lokalne zajednice ne smiju biti isključene iz donošenja odluka o geološkim istraživanjima na njihovoj teritoriji.

Prema njegovim riječima ne stoje opravdanja da to treba učiniti jer lokalne zajednice nemaju stručna lica iz ove oblasti.

„Kada se ovakve stvari rade jedinca lokalne samouprave može napraviti ugovor sa određenom firmom tako da spoljni saradnik uraditi analizu procjene uticaja na životnu sredinu. Nakon toga lokalna samouprava može da donese svoje mišljenje i kaže da li je za ili protiv“, ističe Stojanović.

(BN) Foto:BN

CATEGORIES
Share This