„Željeznice RS“ čekaju novčana sredstva od Vlade

„Željeznice RS“ čekaju novčana sredstva od Vlade

Željeznice Republike Srpske su trenutno likvidne i servisiraju sve svoje obaveze, rekao je na današnjoj pres konferenciji generalni direktor ŽRS, Slađan Jović.  On je dodao da će narednih dana uslijediti razgovori sa premijerom Republike Srpske o dodatnim milionskim ulaganjima u Željeznice, koja su potrebna kako bi preduzeće ostalo konkurentno na tržištu.

U Željeznicama RS tvrde da je protekla godina bila dobra, da su radnici dobili plate za novembar a i one decembarske su obezbjeđene. Izvještaj o finansijskom poslovanju Željeznica, međutim, još nije gotov, kažu u rukovodstvu ovog preduzeća. Po svemu sudeći čeka se predstojeći razgovor u Vladi RS.

 „Evo imamo i nove razgovore. U utorak imamo kod premijera razgovore za novi ciklus investicija Željeznicama i mi se nadamo u narednom periodu da nećemo ostati samo na nivou 60 miliona. U Željeznice daleko više treba uložiti da bi bile konkurentne na tržištu.“, kaže generalni direktor Željeznica.

Dragan Zelenković, izvršni direktor poslova infrastrukture ŽRS kaže da je poslednji kapitalni remont infrastrukture urađen 2012. godine. Od tada se ništa nije ulagalo, pa će Vladi biti predloženo da podrži niz infrastrukturnih investicija.

„Očekujemo da ćemo u narednom periodu zajedno sa Vladom doći do sredstava za kapitalne remonte, prije svega na koridoru 5C i na pravcu Doboj – Tuzla -Zvornik. Naravno da su ti projekti uslovljeni prije svega tehničkom dokumentacijom. Što se tiče koridora 5C urađena je revizija glavnog projekta i spreman je za realizaciju. Očekujemo sredstva . Mi imamo obezbjeđena grant sredstva od VE BE IFA od nekih 85 miliona za taj pravac, ostalo su kreditna sredstva. Zajedno sa Vladom pokušaćemo da objezbjedimo i ostala sredstva.“

A dok se čekaju sredstva od Vlade, zaposliće, kažu 117 novih radnika, tehničkog osoblja.

„Mi smo dobili saglasnost od Svjetske banke a i od Vlade RS, tako da ćemo odmah početkom januara da raspišemo konkurs za prijem 117 radnika za potrebe Željeznica RS. ŽRS imaju sistematizovano 2098 radnika a danas zapošljavamo 1028 radnika, kaže Jović

Jović je kao plan za naredni period najavio i ulaganja u putnički saobraćaj, zajedno sa Vladom Srpske, odnosno nabavku novih dizel i elektromotrnih vozova. On očekuje da će uskoro biti nastavljena saradnja sa strateškim partnerom zeničkom kompanijom „Arselor Mital“, nakon dogovora rukovodstva i radnika. U idućoj godini očekuje se i okončanje procesa restrukturisanja u holding.

Podsjećamo, „Željeznice RS“ se od 2017. godine nalaze u procesu restrukturiranja koje se finansira kreditom Svjetske banke od 100 miliona KM. Rok za završetak projekta je nekoliko puta produžavan a najnoviji je kraj 2024. godine.

(BN) Foto:BN

CATEGORIES
Share This