„Oni su se bavili vrijeđanjem Srpske, a ne problemima u BiH“ Stevandić o izlaganju Cvijanovićeve na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, dotakao se i Lagumdžije i Šmita

„Oni su se bavili vrijeđanjem Srpske, a ne problemima u BiH“ Stevandić o izlaganju Cvijanovićeve na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, dotakao se i Lagumdžije i Šmita

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, rekao je da Generalna skupština UN nije relevantno mjesto za bilo kakvu raspravu o BiH, već Savjet bezbjednosti, gdje se i obratila srpski član Predsjedništva, Željka Cvijanović, koja je iznijela objektivno stanje bez vrijeđanja i omalovažavanja bilo koga u BiH.

Ambasador BiH pri UN, Zlatko Lagumdžija i Kristijan Šmit, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, bavili su se vrijeđanjem Republike Srpske, a ne problemima BiH. Njihovo ponašanje i jesu problemi BiH – naglasio je Stevandić.

Stevandić je ukazao da se sada vidi da nema konsenzusa ni kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, koja se priprema u UN, a čiji je zagovarač Lagumdžija i koji nastupa bez prethodno utvrđenog stava u Predsjedništvu BiH kao jedinom relevantnom mjestu za vođenje spoljne politike.

– Nema konsenzusa ni usaglašenog stava BiH u čije ime se ona predlaže, a to je kršenje Ustava BiH. Rezolucija je podmetnuto kukavičje jaje i sponzorisano od onih koji žele nemire u BiH. Poslije govora Cvijanovićeve, onima koji su bili u nedoumici, mnoge će stvari biti jasnije – rekao je Stevandić.

Srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, je u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN ukazala da u BiH trenutno postoji nekoliko velikih izazova po mir i stabilnost u BiH, a većinu koriste u raznim manipulacijama i iniciraju strani i domaći politički akteri koji nastoje da “ponovo napišu” Dejtonski sporazum, Ustav BiH, zakone BiH i međunarodno pravo.

Predstavnici Rusije zakazali su vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti kako bi upozorili da je BiH na ivici oružanog sukoba, ali i zbog toga što je ambasador BiH pri UN, Zlatko Lagumdžijabez saglasnosti pokrenuo priču o rezoluciji o Srebrenici.

CATEGORIES
Share This