Otac Predrag Popović o surovoj istini i zeki koji nema veze s hrišćanstvom

Otac Predrag Popović o surovoj istini i zeki koji nema veze s hrišćanstvom

Posljednjih decenija „uskršnji zeka“ postao je jedan od simbola najvećeg hrišćanskog praznika čak i na našim prostorima

Zeca možda nema u Bibliji, ali su zato paganska vjerovanja prepuna priča o njemu. Izvorni “uskršnji zeka” drevni je simbol plodnosti i ponovnog rađanja.

Legenda vjerovatno potiče iz anglosaksonskih krajeva. Tamo postoji priča o boginji proljeća i ponovnog rađanja Eosteri čiji je pratilac zec. Naime, mit kaže, jedne godine, boginja je zakasnila sa dolaskom na zemlju i mraz i zima su potrajali sve do maja. Kada je konačno došla, u šumi je zatekla promrzlu ptičicu na samrti. Žalosna što vidi da ptica umire, Eostera ju je pretvorila u zeca dajući joj krzno da je zauvek greje.

E sad, priča kaže, kako je ovaj zec u suštini i dalje bio ptica, on je snio jaje u čast boginje koja ga je spasla od smrti. Zec bi jajima dočekivao boginju svaki put kada bi ona, baš negdje u vrijeme proljećne ravnodnevice, došla na zemlju i donijela proljeće.

Zec koji donosi poklone

Spajanje zeca sa jajima i Uskrsom vjerovatno se odigralo početkom XVI vijeka u Njemačkoj gdje postoje zapisi o tome koliko su djeca željno iščekivala dolazak “Oschter Haws-a” – zeca koji na uskršnje jutro polaže obojena jaja u gnezda.

Osim toga, on je provjeravao da li su djeca bila dobra ili ne i donosio je poklone samo dobroj (nešto slično kao Deda Mraz).

PROČITAJTE JOŠ

Ovaj običaj njemački doseljenici prenijeli su u Ameriku početkom XVIII vijeka, a globalizacija, masovna kultura i industija zabave su posljednjih decenija učinili ostalo – “Oschter Haws”, “Easter Bunny”, ili Uskršnji Zeka, postao je tako najveći komercijalni simbol Uskrsa.

Zec je na prostore Balkana stigao prvo u ona mjesta koja su bila u dodiru sa germanskom kulturom, a kasnije, početkom 20. vijeka (što se može vidjeti iz onovremenih čestitki i uskršnjih razglednica), proširio se i na ostale krajeve, piše “Istorijski zabavnik”

“Da neko ne pomisli da imam nešto protiv zečeva…

Zečevi su divna i najčistija stvorenja. Ne trpe nikakve bolesti na sebi. Nemaju jak imuni sistem pa brzo umru, zato ako su živi – oni su zdravi. Zato se mnogo i razmnožavaju.

U raznim mitologijama su predstavljeni kao simboli boga plodnosti, što je opet, nekom zapadnjačkom podvalom, neprimjetno provučeno kao simbol Vaskrsenja.

I Božića i Vaskrsa simbol i ličnost je sam Gospod Isus Hristos. Niti djeda mraz niti zečevi. To je, kad malo razmislimo, uvreda i ismijavanje Hristovoj žrtvi i ljubavi.

Zec nije simbol Vaskrsa

Zato izbacite iz kuća sve simbole zečeva u vrijeme Vaskrsa. Ovako kao ukrase ih možete koristiti, ali ne u doba Vaskrsa. Simbol Vaskrsenja Hrista, pored Njega samog, jeste Bijeli anđeo, koji ukazuje na prazan grob i naša je najljepša Mileševska freska.

A mi turamo zečeve jer su slatki i tako se bacaju pare potrošačkoj mafiji i gubi smisao i značaj Vaskrsenja”, napisao je Popović.

CATEGORIES
Share This