Od sastanka nema ništa, datumi za EU zakone se pomjeraju

Od sastanka nema ništa, datumi za EU zakone se pomjeraju

Predstavnici stranaka vladajuće koalicije („Trojka“, HDZ, SNSD) na sastanku 8. februara dogovorili su da radne grupe do kraja ove sedmice, dakle do danas, pokušaju usaglasiti tri zakona važna za evropski put Bosne i Hercegovine, pa bi onda lideri stranaka danas održali sastanak u Mostaru da riješe ono što radne grupe ne uspiju i dogovore hitne sjednice Savjeta ministara BiH i Parlamenta BiH.

Međutim, od sastanka lidera danas nema ništa, a sat otkucava.

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene srpske, koji je bio i na sastanku 8. februara, kazao nam je da sastanka danas biti neće, koliko on zna.

Takođe, Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, danas će i sutra kao ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine učestvovati na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti, kako je najavljeno iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Idući mjesec treba biti odlučeno hoće li Evropska unija otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom o pristupanju.

Uslov za to je zakon o sprečavanju pranja novca, o kojem se danas raspravlja na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zatim uslov je zakon o sprečavanju sukoba interesa, te zakon o sudovima.

Kao četvrti zakon koji su stranke većine podvele pod martovski uslov iako to nije, su izmjene Izbornog zakona, prvo dogovorene po mjeri HDZ-a, a onda su se, nakon kritika, iz „Trojke“ počeli ograđivati.

Dakle, kada je postalo jasno da od dogovora „do kraja sedmice“ nema ništa, krajnji datum se počeo pomjerati.

(Faktor) Foto: BN

CATEGORIES
Share This