Na dnevnom redu sjednice Zakon o pranju novca

Na dnevnom redu sjednice Zakon o pranju novca

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović je za danas sazvao hitnu sjednicu tog Doma, na kojoj bi trebao biti razmatran Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zahtjevu Savjeta ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (P.Z.E.I) po hitnom postupku.

Na prošloj sjednici Doma naroda, održanoj krajem januara, zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasanja o hitnom postupku, to je proslijeđeno Kolegijumu Doma na usaglašavanje.

U slučaju kada Kolegija ne postigne saglasnost, delegati se izjašnjavaju u drugom krugu glasanja.

Poslovnikom Doma naroda je propisano da, ako Kolegijum Doma ne uspije postići saglasnost,odluku donosi većina od ukupnog broja delegata koji su prisutni i koji glasaju, uz uslov da glasovi “protiv” ne sadrže dvije trećine ili više glasova delegata izabranih iz svakog entiteta.

U saopštenju se  između ostalog navodi da „u slučaju neusvajanja ovog zakona, te samim tim i negativnog izvještaja, BiH bi se mogla naći na ‘sivoj listi’ MONEYVAL-a što bi proizvelo ozbiljne posljedice i probleme privredi, finansijskim institucijama i građanima BiH“.

Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

(Fena) Foto: Fena/Arhiv

CATEGORIES
Share This