Novi diplomatski talas u Sarajevu, stižu 3 evropska ministra, da li je BiH dovoljno napredovala za početak pregovora

Novi diplomatski talas u Sarajevu, stižu 3 evropska ministra, da li je BiH dovoljno napredovala za početak pregovora

Od danas novi diplomatski talas u BiH. U posjetu stižu ministri spoljnih poslova Austrije i Italije, a nakon toga i šefica diplomatije Njemačke. Ključna tema je evropski put Bosne i Hercegovine, te nivo ispunjenih reformi pred martovsku sjednicu Savjeta EU.

Kako je najavljeno iz Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović u podne će sastati sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonijem Tajanijem i federalnim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom. A u 18.45 časova sa ministrom spoljnih poslova Njemačke Analenom Berbok.

FOTO: ALBERT ZAWADA/EPA
FOTO: ALBERT ZAWADA/EPA

Hoće li Bosna i Hercegovina otvoriti pregovore s Unijom zavisiće i od vlasti BiH. Za danas je zakazana i sjednica Savjeta ministara, a mnogi izražavaju nadu kako će jedna od tačaka dnevnog reda biti i reformski zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Kako podsjeća N1, austrijsko-italijanski ministarski dvojac u Bosni i Hercegovini bio je u martu prošle godine. Na zajedničkoj konferenciji, Šalenberg i Tajani tada su izrazili nadu da 2023. bude godina napretka, te pozvali vlasti da rade na reformama.

Godinu dana ranije, tačnije u martu 2022. važne poruke iz Sarajeva uputila je i njemačka ministarka Analena Berbok, izjavivši kako “Bosna i Hercegovina pripada Evropi”.

-Njemačka kao jedan od najvažnijih aktera unutar EU i kao jedan tvrdi zagovarač administrativnog usvajanja propisa koje moramo implementirati je bila skeptik prema procesima u BIHuspjeli smo čini mi se i njih smekšati i objasniti da bez obzira što nismo ispunili baš svaki detalj 14 prioriteta, pa ni ovih osam, smo jako, jako puno ipak uspjeli, očekujemo neku vrstu geopolitičkog uticaja na tu odluku, ne samo ovog birokratskog. Zato je taj njen dolazak u ovom trenutku jako važan – rekao je Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova BiH.

Elmedin Konaković
FOTO: FENA

Odlučujuća sjednica

Posjete evropskih diplomata na najvišem nivou, dešavaju se samo par sedmice pred odlučujuću sjednicu Evropskog savjeta. Diplomatske aktivnosti u Antaliji imao je i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik. Lavrov, Orban, ali i Slovaci.

-Mi smo ovdje razgovarali prvenstveno o toj temi da Slovačka, odnosno ministar u Savjetu, koje će se održati 21. podrži status BiH za pregovaranje i da se odredi datum o tome, mi vjerujemo da to će pomoći u razjašnjavanju situacije vezano za OHR, za strane sudije, mi znamo da je evropski put nesumnjivo nespojiv sa pogotovo nelegalnim Šmitom – izjavio je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Željka Cvijanović, Milorad Dodik i Marija Zaharova
FOTO: SRNA

Željka Cvijanović, Milorad Dodik i Marija ZaharovaNo, da li će evropske diplomate biti zadovoljne do sada učinjenim. Još niz važnih koraka na putu ka otvaranju pregovora, ostalo je neriješeno. Lideri stranaka vladajuće koalicije, nakon posljednjih neuspjelih pregovora u Mostaru, i dalje izražavaju nadu.

-Pokušavamo još uvijek naći dovoljno razuma da vjerujemo da te zakone osim potrebe da otvorimo vrata našoj kredibilnosti kada je u pitanju EU, da dobijemo pozitivan odgovor i unutar sebe da ne narušimo one osnove funkcioniranja BiH – istakao je Dragan Čović, predsjednik HDZ.

Plenković: Ključan je Izborni zakon

Tokom posjete Banjaluci, hrvatski premijer Andrej Plenković, pozdravio je napore institucija BiH nakon usvajanja Zakona o sprječavanju pranja novca, plana ekonomskih reformi, otvaranja pregovora s Fronteksom. Ostalo je neriješeno ključno pitanje, smatra, Izbornog zakona.

andrej plenković premijer hrvatske
FOTO: YOAN VALAT/EPA

Prijedlog koji je bio predstavljen čini mi se na sastanku čelnika u Laktašima je korak u tom smjeru, razgovori se nastavljaju i mi se nadamo da će u jednom trenutku doći do konsenzusa. Što se tiče evropskog puta, mi smo na Evropskom savjetu uspjeli do sada izboriti najbolje zaključke za BiH, sad smo doslovno kako sam rekao tada, u nogometnom žargonu, ispred gola, i trebamo sada zabiti taj penal – popručio je Plenković.

Iz Delegacije EU takođe su pozdravili usvajanje ekonomskog programa reformi na Savjetu ministara. Ipak napominju kako neki od najbitnijih reformskih zakona, o sukobu interesa i o sudovima, još nisu finalizovani, što je najbitniji korak uoči sjednice Evropskog savjeta krajem ovog mjeseca.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This